Vesti

Na protestu u Gračanici pružena podrška KPS policajcima

Više od hiljadu ljudi okupilo se danas u Gračanici u znak podrške KPS policajcima srpske nacionalnosti koji traže da rade pod komandom UNMIK-a i u skladu sa Rezolucijom 1244. Na protestnom skupu je zatraženo da se srpski policajci vrate u stanicu policije u Gračanici i u drugim podstanicama u srpskim sredinama. Predsednik Kriznog štaba Dragutin Jovanović je kazao da su juče izneti zahtevi upućeni šefu UNMIk-a Joakimu Rikeru, predstavnicima UN policije i KFOR-a, ali da od njih još nije stigao nikakav odgovor, zbog čega je, kako je rekao, srpsko i drugo nealbansko stanovništvo dodatno uznemireno. “U policijskoj stanici u Gračanici ostali su samo policajci albanske nacionalnosti i najmanja iskra može da izazove opasne incidente. Tražimo da, u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, šef UNMIK-a Joakim Riker naloži komesaru policije da hitno uputi određen broj UN policajaca kako bi oni u saradnji sa KPS policajcima srpske nacionalnosti pružili potpunu ličnu i imovinsku sigurnost srpskom i nealbanskom stanovništvu na centralnom Kosovu’ kazao je Jovanović. Protest je protekao mirno i bez incidenata. Zatražen je hitan sastanak sa šefom UNMIK-a Joakimom Rikerom i najavljeno je da će ovakvi protesti biti održavani u kontinuitetu do ostvarivanja zahteva koje je dao Krizni štab za bezbednost Kosova i Metohije.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018