Vesti

K. Mitrovica:Napad na UNMIK, preuzeta železnica, protesti

Na UNMIK-ovu kancelariju ”Centar zajednice za mlade i biznis" u severnom delu Kosovske Mitrovice pucano je jutros iz snajperskog oružja. Niko od troje Srba, koliko ih je u trenutku napada bilo u kancelariji, nije povređen, a na zgradi je pričinjena manja materijalna šteta. Ova kancelarija nalazi se na pedesetak metara od glavnog mosta na Ibru, a radi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija. Regionalni portparol Kosovske policijske službe Besim Hoti potvrdio je da se incident dogodio i naveo da identitet ljudi koji su izveli napad na UNMIK-ovu kancelariju nije poznat. Javno preduzeće 'Železnice Srbije' preuzelo je danas, posle devet godina, nadležnost nad svojom infrastrukturom na severu Kosova i Metohije na potezu železničkih stanica Lešak - Leposavić - Ibarska Slatina - Zvečan. Odluka je doneta i sprovedena u delo bez bilo kakve konsultacije sa UNMIK-železnicama, koje su poslednjih 9 godina brinule i o tom delu železničkog saobraćaja u Pokrajini. Predsednik Upravnog odbora Železnica Srbije Branislav Ristivojević je danas u Zvečanu izjavio da će tim potezom biti dobijen bolji i kvalitetniji saobraćaj, naglasivši da železnica pod upravom UNMIK-a nije bila u stanju da po standardima koje ispunjava 'Železnice Srbije' obavlja posao na severu Kosova i Metohije. 'Kada utvrdimo da je pruga bezbedna po onim standardima koje 'Železnica Srbije' poštuje, tada će se uspostaviti i saobraćaj u ovom delu Kosova', rekao je Ristivojević. Železnica Srbije će nakon preuzimanja 60 kilometara pruge od UNMIK-a, obezbediti radna mesta za 460 železničara na Kosovu i Metohiji koji ne rade od 1999. godine, a oko 50 radnika srpske nacionalnosti, koji su bili radno angažovani pri UNMIK železnici, će takođe biti prihvaćeni u Javnom preduzeću "Železnice Srbije". Radnici kosovske železnice srpske nacionalnosti jutros su nešto pre 9 sati zaustavili u Zvečanu putnički voz koji saobraća na relaciji Kosovo Polje - Lešak protestujući zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije. Oni su istakli da ne žele da rade u toj kosovskoj instituciji jer, kako su rekli, 'ne priznaju samoproklamovanu državu Kosovo'. Studenti Prištinskog univerziteta i građani severnog dela Kosovske Mitrovice danas su, trinaesti dan za redom, nastali da protestuju protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, a Srbi, bivši radnici Okružnog i Opštinskog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice, protestovali su zbog nemogućnosti da rade u tim telima. Oni su istakli da su sudovi jednostrano pripojeni privremenom Ministarstvu pravde Kosova. Podršku bivšim radnicima pravosuđa u severnom delu Kosovske Mitrovice pružili su i radnici pravosuđa iz Leposavića. Novo okupljanje pravosudnih radnika zakazano je za sutra u 7. 30 kada će potvrditi da neće odustati od svojih zahteva.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018