Vesti

Krizni štab iz Gračanice uputio zahteve UNMIK-u

U znak podrške srpskim policajcima KPS-a sa centralnog Kosova nekoliko desetina meštana Gračanice formiralo je krizni štab zbog, kako navode, „ugroženosti lične i imovinske bezbednosti srpske zajednice sa centralnog Kosova i Metohije“. U zahtevima koje je okupljenim meštanima izneo jedan od predstavnika Srba iz Gračanice, Dragutin Jovanović, traži se povratak srpskih policajaca u KPS službu u Gračanici i ostalim podstanicama u srpskim sredinama na centralnom Kosovu. Krizni štab zahteva od nadležnih da KPS policajcima srpske nacionalnosti omogući da i dalje rade ali pod nadležnošću UNMIK policije i KFOR-a. “U skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN-a tražimo da šef UNMIK-a Joakim Riker naloži komesaru UNMIK policije da hitno uputi policajce u Gračanicu kako bi u saradnji sa KPS policajcima srpske nacionalnosti pružili potpunu ličnu i imovinsku sigurnost srpskom i nealbanskom stanovništvu na centralnom Kosovu”, rekao je Jovanović u navođenju zahteva. Krizni štab je takođe zatražio hitan sastanak sa šefom UNMIK-a Joakimom Rikerom kao i predstavnicima komande UN policije i KFOR-a radi pronalaženja kompromisa oko nastale situacije. Meštanima centralnog Kosova upućena je molba da svakoga dana mirnim protestnim skupovima u centru Gračanice u 12 sati i 44 minuta daju podršku iznetim zahtevima koji su upućeni nadležnim strukturama UNMIK-a i komandi KPS-a.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017