Vesti

P. Fejt: Kampanja protiv multietičnosti Kosova

Prisustvo EU misije na Kosovu se zasniva na dogovoru zemalja članica EU i na Rezoluciji 1244, izjavio je za KIM radio šef EU misije na Kosovu Piter Fejt. On je kazao da su svih 27 članica Saveta Evrope postigle dogovor da EU treba da preuzme pojačanu odgovornost na Kosovu. “Dogovor je postignut u decembru na najvišem nivou Saveta Evrope. Sve evropske zemlje su spremne da pomognu Kosovu i da približe Kosovo evropskim institucijama. Prioriteti EU su da se na Kosovu pojača vladavina prava, da se uspostavi multietnički pravosudni sistem, da se suzbije organizovani kriminal i korupcija. U ovoj misiji će sigurno učestvovati 26, a možda i 27 zemalja. ” Fejt je kazao da je međunarodna zajednica zaključila da bi posle perioda Miloševićeve vladavine pod jurisdikcijom Srbije bilo nemoguće zadržati narod Kosova. “U toku perioda Miloševića desile su se neke užasne stvari i zaključak je postignut od strane međunarodne zajednice uključujući i Rusiju, da će biti nemoguće da se zadrži narod Kosova pod jurisdikcijom Srbije. Isto tako želimo da stvorimo uslove za Srbe da ostanu i da učestvuju u zajedničkom projektu ovde na Kosovu. Mislimo da je multietničnost veoma važna, greška je misleti da Srbi treba da budu u Srbiji i da treba da budu predmet zastrašivanja. Mi ne pretimo Srbiji, mi želimo da Srbija krene prema Evropi i da ima evropsku perspektivu. ” Na konstataciju novinara KIM radija da se i poslednja multietnička institucija na Kosovu - KPS, ovih dana raspada, Fejt je odgovorio da se na Kosovu vodi kampanja koja se zasniva na nasilju i zastrašivanju. “Dvostruko tumačenje dokumenata je stvorilo prostor za nasilje i nadam se da će oni koji podržavaju to nasilje shvatiti da je to pogrešno. To na neki način sprečava i sprovođenje multietničke sudbine, koja sprečava ljude da ispunjavaju svoju misiju i koja pogrešno predstavlja činjenice da smo mi ovde da poboljšamo situaciju Srba na Kosovu”, kazao je Fejt.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018