Vesti

A. Ivanko: UNMIK spreman da reaguje u slučaju opasnosti

UNMIK će od generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna tražiti dodatna upustva kako da reaguje kada kosovske institucije budu proglasile nezavisnost Pokrajine, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare portparol UNMIK-a u Prištini Aleksandar Ivanko. Ivanko je rekao da je UNMIK spreman za taj dan. “Imamo operativni plan i spremni smo da reagujemo, ali za sada nismo primetili nikakvu opasnost na terenu”. Ivanko je podsetio da su UNMIK i članovi Kontakt grupe, poslali nekoliko demarša Vladi Srbije a koji se odnose na otvaranje kancelarije Ministarstva za Kosovo i Metohiju u severnom delu Kosovske Mitrovice. Portparol UNMIK-a je najavio da će se “taj problem rešavati diplomatskim putem”. Novinari su danas posebno bili zainteresovani za upozorenje OEBS-a svojim službenicima da budu oprezni “pošto će slavlje povodom proglašenja nezavisnosti Kosova verovatno biti obeleženo "srećnom pucnjavom", i da toga dana neće dolaziti na posao. Portparol OEBS-a Eli Flen je potvrdila da je dokument poslat svim službenicima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Pokrajini ali da to nije bila naredba već napomena u kojoj se kaže da bi deklaracija o nezavisnosti mogla biti objavljena. “Mi smo dali neka uputstva kako da se ljudi ponašaju toga dana ali to ne znači da znamo šta će se tada dešavati” rekla je Flenova. Predstavnici KPS-a i KFOR su još jednom ponovili da imaju razrađene planove delovanja u slučaju bilo kakvih nemira ali su takođe naveli da nema nagoveštaja o porastu tenzija na Kosovu.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017