Vesti

V. Hoča, Orahovac: Izrada suvenira sa motivima vere i tradicije

Osnovno zanimanje ljudi u Velikoj Hoči i Orahovcu je proizvodnja vina. Mali je broj zaposlenih ljudi, tako da se uglavnom svi bave ovakvom proizvodnjom, a oni sa umetničkom dušom uz proizvodnju su spojili i duborez, karakterističan za suvenire sa ovog područja. Gotovo da nema kuće ili prodavnice gde se ne mogu kupiti flaše najrazličitijih oblika i boja sa dvenim krstom, ili nekim drugim srpskim simbolom unutra. Otac dvoje dece, tridesetdvogodišnji Dejan Jakovljević upravo od ovog zanata izdržava svoju porodicu. “Ovo je trenutno jedini posao kojim mogu da se bavim. Vino i rakiju smo proizvodili oduvek, a sad pošto nigde ne radim ovo mi je jedina zanimacija. Nisam ovo znao ranije da radim, probao sam, nije bilo baš najbolje na početku, ali vremenom se čovek usavrši. U početku je bilo mnogo bolje i moglo je da se živi od ovoga, ali sada je već teže. Uglavnom stranci kupuju, ili retki gosti koji svrate u Veliku Hoču, kupe da ih seti na ovo mesto ili da nekome poklone. ” Jakovljević kaže da je za izradu jedne figure potrebno oko sat vremena, ali, dodaje, da sve to zavisi od raspoloženja i inspirisanosti za rad. “Prvo se obrade letvice i od njih naprave delovi za figuru, koji se dobro očiste. Posle se sve to spaja, deo po deo. Pre nego što se flaša napuni rakijom, desetak puta puni se vrelom vodom, da bi drvo pustilo boju i da bi se dobro opralo. ” Jakovljević kaže da Figure izrađuje isključivo od bagremovog i dudovog drveta. “Figurice od belog bagrema uvek su skuplje od crnog, jer figura od belog bagrema vremenom ne menja boju, već bez obzira na godine uvek ostaje bela”. Suvenir sa motivima vere i srpske tradicije, dobar je poklon za svaku priliku. Zbog toga su najveći kupci ovakvih flaša stranci. Kažu da nema pripadnika KFOR-a koji je završio misiju u ovom delu Metohije, a da kući nije poneo jednu ovakvu flašu.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017