Vesti

Romi sa centralnog Kosova izlaze na predsedničke izbore

I u drugom krugu predsedničkih izbora svoju građansku dužnost ostvaruju i Romi na centralnom delu Kosova i Metohije. U Gračanici je do 10 sati izašlo oko 30 odsto od ukupnog broja upisanih Roma u birački spisak. Na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Miladin Mitić" u Lapljem Selu je do 11 sati izašlo oko 10 Roma. Od novog predsednika oni očekuju pozitivne promene i bolje uslove života i za romsku zajednicu. Romi smatraju da se ovim izborima otvaraju vrata Evropskoj Uniji pa se samim tim, po njihom rečima otvaraju vrata i za stvaranje novih radnih mesta. Kao i u prvom krugu izbora tako i danas veliki broj Roma koji žive u mestima koja su naseljena albanskim stanovništvom neće biti u mogućnosti da glasa, jer tamo nisu otvorena biračka mesta. ------------------------------------------------------------------------- O Rroma kotar o centraluno Kosovo inchona ke presidentiskere alosaribja Hem ani dujti rig e presidentiskere alosaribiengro pere disutno hakaj kerna hem o Rroma kotar o centraluno Kosovo hem Metohia. Ani Grachanica gji ko 10 o sahaci inchilo katro 30 percentia katro sa o shkurime Rroma ano votimneskere ila. Ke votimnaskoro than ano Lapllje Selogji ko 11 o sahaci inchile po but katro 10 Rroma. Katro nevo presidenti on agjarna pozitivakere lachipja hem po lache kondicie e gjivdipnaske e rromane komunitetiske. O Rroma vakerna kai ko kakala alosaribia phutercona o vudara e Evropakere Uniake hem kidjal, palengre lafija phutercona o vudara hem e neve bucarne thanengre. Sar hem ano angluni rig e alosaribiengorokidjal hem avzis but baro numeri e Rromnegro save gjivdinena ano thana e albanikune manushenca na oven ano posibiliteti te votinen, se odoriga na phutercile votimneskere thana.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017