Vesti

Dž. Džonson:EU radi na pripremi Ustava Kosova. Radićemo na izgradnji države

„Evropska Unija učestvuje u pripremi nacrta Ustava Kosova a odluka o dolasku ove misije na Kosovo praktično je doneta krajem decembra kada su se sve članice EU usaglasile o tome“, rekao je u Medija Centru u Čaglavici Džonas Džonson šef pripremnog tima Međunarodne civilne kancelarije i specijalni predstavnik Evropske Unije na Kosovu. Debata je održana na temu pripreme za buduće civilno prisustvo međunarodne zajednice na Kosovu. „Nerešeni status Kosova i stvaranje vladavine prava je glavni razlog ubrzanog angažmana misije EU na Kosovu“, rekao je Džonson. On je učestvujući zajedno sa Rojem Rivom šefom tima za planiranje Evropske Unije i Kaldounom Sinom šefom Odeljenja za političke, ekonomske i evropske integracije pri Kancelariji za vezu Evropske komisije na Kosovu na debati o pripremama za buduće civilno prisustvo međunarodne zajednice na Kosovu rekao da u skladu sa tim Evropska Unija radi na pripremi statusa i nacrta Ustava Kosova. “Radićemo na vladavini prava, bezbednosti, izgradnji države i svi mi imamo centralnu ulogu da bi se ostvarila evropska perspektiva. Mi pripremamo i pomažemo pripreme Ustava, znači radi se nacrt Ustava koji će obuhvatiti sve odredbe paketa. Mi smo ubeđeni i mislimo da će ovaj Ustav biti vrlo napredan u oblastima ljudskih prava, verovatno jedan od najnaprednijih Ustava u Evropi u smislu zaštite ljudskih prava, zaštite zajednica, zaštite kulturno-verske baštine i to je za nas najvažniji prioritet”. Džonson smatra da Evropska Unija ne krši međunarodno pravo time što radi na pripremi Ustava Kosova iako još uvek status Kosova nije rešen. “ U situaciji kada je blokiran SB mi moramo da nađemo rešenje, mi moramo da nađemo put napred i na toj osnovi se zasniva ono što mi pokušavamo da radimo na Kosovu“, rekao je on. Specijalni predstavnik Evropske Unije na Kosovu Džonas Džonson kaže da su sva diplomatska sredstva u pregovorima o statusu Kosova iscrpljena i da su se sve članice EU usaglasile da je status kvo na Kosovu neodrživ. „ Nama je 27 država jednodušno dalo mandat na kome radimo zadnjih godina a to je da pripremimo rešenje statusa. “ Prema planu predviđen je dolazak oko 1900 policajaca sudija, tužilaca i stručnjaka za carinu koji će biti povučeni sa Kosova za dve do tri godine kada se po rečima Roja Riva, završi ipsunjavanje svih predviđenih standarda. On pretpopstavlja da se Ujedinjene Nacije i pored dolaska misije EU neće povući sa Kosova. „Ja pretpostavljam da će na Kosovu paralelno raditi i UN i EU zato što su to dve strane istog novčića. Sada očekujemo odluku naših političkih gospodara“, rekao je Roj Riv danas u Čaglavici. U svrhu rada misije EU na Kosovu za naredni period biće uloženo 300 hiljada evra.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017