Vesti

SNV severenog Kosova odbacuje navode V. Jeremića

Srpsko nacionalno veće severnog Kosova i Metohije izričito je protiv parcijalnog rešavanja statusa južne pokrajine, pa zato, kao apsolutno neodrživu, odbacuje izjavu ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića da bi , , Srbima naseljen sever Kosova mogao da se odvoji ”. U saopštenju SNV-a ističe se da ministar Jeremić dobro zna da bi zvaničnici u Briselu i Vašingtonu prihvatili da Srbima pripadne ne samo sever Kosova, odnosno 8 odsto teritorije Pokrajine, nego i podelu po sistemu, , pola - pola ”. Vašingtonu je bitno da Albancima po svaku cenu omogući da, “ makar “ i na polovini teritorije Kosova, budu građani prve NATO države. Međutim, ma kakva podela neprihvatljiva je ne samo za Srbe u severnom i ostalim delovima Kosova, već i za Skupštinu i Vladu Srbije. Jer, bilo koji oblik podele Kosova istovremeno bi predstavljao podelu države Srbije i gaženje međunarodnog prava, koje je u pregovorima o statusu Kosova i Metohije najjači adut naše i svih država koje se protive rasparčavanju suverene Srbije, stoji u saopštenju SNV-a severnog Kosova. SNV smatra da ovakve izjave nisu u službi očuvanja srpskih državnih i nacionalnih interesa.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018