Vesti

Na Kosovu ubrzane pripreme za uspostavljanje misije EU

Dok se zvanični Beograd protivi dolasku bilo kakve misije Evropske unije bez saglasnosti i donošenja nove Rezolucije u Savetu bezbednosti, na Kosovu se ubrzano vrše pripreme za njeno uspostavljanje. Britanski diplomata Roj Riv, zamenio je na mestu šefa pripremne misije Evropske unije Danca Kaspera Klingea, poručivši da se nada da će ubrzo doći do usvajanja nove Rezolucije, kojom će biti verifikovan mandat ovoj misiji. “Diskusije se nastavljaju ove i sledeće nedelje u Njujorku. Postoji izveštaj trojke, nadamo se da će do usvajanja nove Rezolucije doći, ali ovog momenta je nemoguće reći na koji način će misija biti angažovana. U međuvremenu, moj tim će nastaviti pripreme, a mi čekamo na signal međunarodne zajednice koji može uslediti bilo kad tokom narednih meseci“, rekao je Riv u izjavi za KIM radio, dodavši da smatra da Ahtisarijev plan jedini nudi konkretna rešenja za budućnost Kosova. Roj Riv naglašava i da će jedan manji deo službenika UN-a ostati prisutan na Kosovu, bez obzira na to da li će doći do uspostavljanja misije Evropske unije.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018