Vesti

Škole u gnjilanskom kraju više od godinu dana bez sredstava za materijalne troškove

Zahvaljujući entuzijazmu nastavnog osoblja Osnovna škola Vuk Stefanović Karadžić u Šilovu i pored teških uslova u kojima radi, ostvaruje vidljive rezultate. Organizatori su mnogih priredbi i likovnih kolonija, a pri školi radi i jedno lutkarsko pozorište. Za novogodišnje i božićne praznike deca iz dramske sekcije ove škole nisu odmarala, već vredno radila. Išli su u ovom kraju od škole do škole i održavali lutkarske predstave za svoje vršnjake. Direktor škole Radica Maksimović kaže da bi ovakvih predstava bilo i više kada bi mogli da izdvoje sredstva za finansiranje ovakvih predstava. Ona napominje da od Ministarstva za prosvetu već dugo nisu dobili sredstva za materijalne troškove. “Nemamo sredstva za mnoge ideje koje bi mogli da realizujemo u školi. Za celu 2007. godinu dobili smo 140 hiljada dinara, to je bilo samo jednom, to je tzv. jednokratna pomoć. Nemamo sredstva za osnovne potrebe, za putne troškove, za održavanje higijene u školi. Umesto da slike sa likovne kolonije poklanjamo, mi ih prodajemo i na taj način pokrivamo neke troškove. ” Maksimović dodaje da je u sastavu njihove škole i istureno odeljenje u Livoču, gde devetoro dece pohađa nastavu u jednoj privatnoj kući za koju škola nije platila kiriju od aprila prošle godine. “Nemamo sredstva da platimo kiriju. Samo od tog vlasnika kuće zavisi koliko ćemo još dugo biti u toj kući. Ako nas izbaci ne znam šta ćemo sa tom decom. Da ih roditelji svakodnevno voze u Gnjilane je veliki rizik. Selo se nalazi u takvom okruženju, u pitanju su mala deca i grehota je izlagati ih riziku. ” Maksimović dodaje da se sa ovakvim problemom suočavaju sve škole u gnjilanskom okrugu i da ni jedna od njih ne dobija sredstva za meterijalne troškove.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018