Vesti

Skupština Kosova izabrala predsednika i novu Vladu

Posle celodnevne rasprave, intervencija predstavnika međunarodne zajednice i šefova zapadnih kancelarija sa sedištem u Prištini, lider DSK Fatmir Sejdiu izabran je u trećem krugu glasanja za predsednika Kosova. “Želim da se zahvalim poslanicima Kosova, bez obzira na stranačku pripadnost na jednom značajnom demokratskom procesu koji pokazuje našu želju da što pre krenemo u realizaciju projekata koji su pred nama, ” kazao je Sejdiu. Za razliku od Sejdiua, Hašim Tači je za premijera Kosova izabran odmah, u prvom krugu. Obraćajući se Skupštini, on je rekao da će san o kosovskoj nezavisnosti ubrzo postati java. Kazao je i da nezavisnost neće rešiti sve probleme, ali da će mnogi od njih biti rešeni. Poruku kosovskim Srbima novi kosovski premijer uputio je na srpskom jeziku. “Moja vlada kao jedan od prioriteta imaće vladavinu prava, sa posebnom pažnjom prema pravima manjina. Mi ćemo raditi na tome da Kosovo bude mesto na kome će se svi građani osećati ravnopravno i sigurno, kazao je Tači. U Skupštini Kosova, konstutuisanoj prošle nedelje, nalazi se i deset srpskih poslanika. Pored Ministarstva za povratak i zajednice po prvi put Srbima je pripalo i Ministarstvo za rad i socijalnu politiku. Novoimenovani ministar Nenad Rašić kazao je da će prioriteti ovog ministarstva biti socijano ugrožene grupe stanovništva. “Naša namena i svrha ovde je poboljšati uslove života za sve, između ostalog i za Srbe i ostale manjinske zajednice. Možda ćemo od jednih naići na osudu, od drugih na pohvalu, ali rezultati su ti koji će pokazati jesmo li bili u pravu kada smo ušli u Parlament ili ne. Siguran sam da sa ovim elanom i planovima koje imamo rezultati neće izostati, ” kazao je Rašić. Novi ministar za povratak i zajednice je Boban Stanković. On je kazao da će ministarstvo od sada raditi na održivom povratku. “U narednom periodu moramo raditi mnogo više od naših predhodnika jer ministarstvo za povratak je do sada imalo izuzetno loš imidž. Mi najpre moramo napraviti jednu sveopštu rekonstrukciju u samom ministarstvu i napraviti reviziju dosadašnjih projekata, a zatim i unaprediti i u praksi bolje sprovoditi planove za povratak. Naš prioritet će biti održiv povratak, ” kazao je Stanković. Na jučerašnjoj sednici izabrani su i predsednik i predsedništvo skupštine. Novi predsednik skupštine je Jakup Krasinići.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018