Vesti

Reakcije: Izabrani Srbi nemaju kredibilitet, biće samo marionete

Na poslednju vest iz Prištine da je juče Kosovo dobilo novu Vladu, sa Hašimom Tačijem na čelu, danas su reagovali Rada Trajković i Ranđel Nojkić. Predsednik pokrajinskog odbora Srpskog pokreta obnove i bivši poslanik Koalicije Povratak i Srpske liste u Skušptini Kosova Ranđel Nojkić kaže da je velika greška što su Srbi prihvatili da uđu u institucije mimo podrške Beograda. On je u intervjuu KIM radiju kazao da je greška i što je Hašim Tači izabran za premijera Kosova. “To je njegov prvi legalni posao, jer su mu svi dosadašnji poslovi bili nelegalni. Osim političkog motiva, koji je imao, neko drugo stručno iskustvo nije imao da bi postao premijer“, rekao je Nojkić. Nojkić ne spori legitimnost Srba koji su prihvatili učešće u kosovskim institucijama ali smatra da izostaje kredibilitet jer nemaju podršku Beograda. ”Oni koji će odlučivati o sudbini srpske zajednice je veoma velika i odgovorna. Neka im je Bog u pomoći”. Potpredsednik SNV-a centralnog Kosova i bivši poslanik Koalicije Povratak Rada Trajkovoć podsetila je u izjavi KIM radiju da Hašim Tači nije prvi put premijer Kosova. Ona kaže da bi za sada za Srbe bilo dovoljno da im nova Vlada u Prištini obezbedi pravo da žive. Volela bi da se prošlost ne potvrdi i danas i da Hašim Tači sa svojom Vladom počne da radi na nečemu što bi za sada za Srbe bilo dovoljno a to je da nas ne ubijaju više i da možemo slobodno da živimo“. Ona kaže da je veliki problem što su se pojedini Srbi mimo podške sopstvenog naroda usudili da uđu u kosovske institucije. “Oni nemaju podršku naroda sa Kosova i Metohije i nemaju prava da zastupaju njihove interese. To je osnovni princip demokratije, znači, da budeš izabran od onih koje želiš da predstavljaš. Mi imamo jednu grupu ljudi koja ima potpuno limitirane mogućnosti unutar tih institucija. ” I Rada Trajković i Ranđel Nojkić slažu se da je u ovom trenutku bilo potrebno ujedinjenje svih Srba koji bi zauzeli čvrst stav i prema institucijama u Prištini i prema međunarodnoj zajednici jer je ovo ključni trenutak za Kosovo u kojem je za kosovske Srbe veoma bitna uloga Beograda.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018