Vesti

KPS policija: Pokrenuta istraga protiv Srba iz Goraždevca

Regionalna policija u Peći podnela je krivične prijave Opštinskom tužilaštvu u tom gradu protiv četvorice Srba iz Goraždevca zbog sumnje da su 7. decembra prošle godine napali obezbeđenje šefa UNMIK-a Joakima Rikera i komandanta Kfora Gzavijea de Marnjaka. Portparol KPS policije u Prištini Veton Eljšani potvrdio je u izjavi KIM radiju da su prijave podnete protiv Milića Milićevića, Milivoja Zdravkovića, Radojka Dunjića i Dušana Manojlovića. Po njegovim rečima prijave su podnete pred kraj prošle godine na osnovu izjava nekoliko svedoka i nakon analize snimaka elektronskih medija. ”Policija je prikupila izjave od svedoka i protiv četvoro njih je pokrenuta istraga u vezi remećenja javnog reda i mira i ugožavanja radnika i osoblja UN-a. Ovo je samo sumnja. Krivična prijava je predata tužiocu”, rekao je Eljšani. KIM radio saznaje da će osumnjičeni biti saslušani 18. januara, da bi nakon toga tužilac odlučio da li postoje elementi za podizanje optužnice. Eljšani nije mogao da potvrdi da li će osumnjičeni biti i privedeni. “ Ukoliko dobijemo nalog iz tužilaštva oni će biti uhapšeni rekao je on. Šef UNMIK-a Joakim Riker i komandant Kfora De Marnjak razgovarali su 7. decembra sa predstavnicima Srba iz Goraždevca. Kako se navodi u prijavi, grupa od nekoliko Srba je prvo psovkama na račun Rikera i De Marnjaka provocirala i vređala pripadnike Kfora i obezbeđenja šefa UNMIK-a, da bi ih zatim i fizički napala. Osumnjičeni čija se imena navode u krivičnoj prijavi danas su bili nedostupni za medije.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018