Vesti

Vladika Teodosije podelio božićne poklone deci u Lipljanu

Drugog dana Božića, vikarni episkop lipljanski Teodosije služio je prazničnu liturgiju u crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu. Nakon službe, kojoj je prisustvovalo oko 300 vernika, vladika Teodosije je podelio poklone deci u ovom gradu. “Mnogo je važno da budemo sa narodom, a naročito sa decom i da ih ohrabrimo. Moramo da nadiđemo ovo vreme u kome se nalazimo, sve opasnosti, sve tegobe, siromaštvo, izolovanost gde nema slobode i nema osnovnih ljudskih vrednosti. Mi se trudimo da narodu, osim reči utehe damo i nešto konkretno, da ih pomognemo materijalno jer veoma teško žive, a naročito u ovom delu Kosova, gde žive u enklavama”. Vladika je rekao da treba dosta ulagati u decu jer su ona naša budućnost. Okupljanje Srba povodom današnjeg praznika u Lipljanu, samo je donekle uspelo da unese malo vedrine u život lipljanskih Srba čiji se život u proteklih nekoliko godina sveo na teške incidente, neizvesnost, strah i odlaske. Vladika Teodosije je rekao da mir i blagoslov Božji daje ljudima snagu da opstanu u ovim teškim vremenima kada iščekuju rešenje statusa. “ To su vremena kada iščekujemo kada ne znamo na koji način će se razmrsiti ovaj čvor koji je zapetljan na Kosovu i Metohiji”. On je rekao da ovaj narod treba da bude spokojan jer je crkva sa njim. Pokloni su obezbeđeni zahvaljujući novčanoj pomoći vernika iz SAD-a.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018