Vesti

Proslava Božića u K. Mitrovici

Više od 100 pravoslavnih vernika prisustvovalo je danas božićnoj liturgiji u hramu Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice, nastanjenom pretežno Albancima. Protojerej Milija Arsović poručio je svim vernicima koji slave današnji dan da Hristovo rođenje uvek dočekuju u ljubavi, slozi i miru. “Ne smemo da zaboravimo da se ime Gospodnje i bogomladenac Hristos slavio u ovom svetom hramu još od 1896. godine. Posle 112 godina slavi se i dalje iI daj Bože da se ime Gospodnje slavi još mnogo godina ", kazao je protojerej Arsović. Dragoslav Elezović, jedan od vernika, izrazio je nadu da srpski narod nikada neće napustiti prostore Kosova i Metohije. “Došli smo u ovaj hram da se pomolimo Bogu da nam da zdravlje, sreću, veselje, a istovremeno da ga zamolimo da nas zadrži ovde na našim prostorima. Treba da znamo da je ovo sveta srpska zemlja i da je ovo srpski Jerusalim, " rekao je Elezović. Načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Momir Kasalović rekao je će hram Svetog Save uvek biti dokaz da su Srbi živeli u južnom delu Kosovske Mitrovice. “ Jako je teško i bolno videti ovu svetinju, koja je počela da se urušava. Ali, Bog je jak i vera u njega i dalje postoji. Nadam se da ćemo smoći snage da ovaj hram zaštitimo i da on još dugo godina stoji kao jedna vrsta spomenika da su Srbi živeli u južnom delu grada, da su ovde postojali, ’ kazao je Kasalović. Vernici su do hrama Svetog Save, koji je spaljen u martovskom nasilju 2004. godine, stigli uz pratnju Kosovske policijske službe( KPS), a incidenata nije bilo. Više od 200 pravoslavnih vernika okupilo se danas i u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, gde je svetu arhijerejsku liturgiju služio je protojerej Milija Arsović a prazničnoj atmosferi doprineo je i crkveni hor Branislav Nušić.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018