Vesti

Božić u Prištini: Upućen zahtev za službu u crkvi Sv. Nikole

Proslava Božića, na samo nekoliko kilometara od Gračanice gde se obavlja centralna proslava Božićnih praznika, u Prištini se gotovo i ne obeležava. Crkva Svetog Nikole u Ppištini jedini je hram u kojem mali broj preostalih Srba, može da dođe na molitvu. Snežana Borzanović koja živi u Prištini je u ime pedesetak Srba iz ovog grada uputila zahtev da se služi božićna liturgija. Ona je, kaže “ dobila odgovor da crkva nije osveštana posle martovskog pogroma i da zbog toga nije služena liturgija”. Tako je i za najradosniji hrišćanski praznik, ova svetinja bezmalo ostala pusta, a vernici su tokom prepodneva dolazili u crkvu i palili sveće. Borzanović Snežana kaže da je za sve prištinske Srbe ovo najvažnija crkva i da ponovo zahtevaju da im se za velike praznike i nedeljom služi liturgija. “Došla sam u crkvu jer neću da dozvolim da crkva ostane prazna za Božić. Bila sam i juče i donela Badnjak, sa setom dolazim u ovu crkvu jer se od martovskog pogroma u njoj ne služi liturgija”, kaže Snežana Borzanović.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018