Vesti

Srpski političari sa Kosova - Pregovori obeležili 2007. god.

Svim ljudima, naročito Srbima na Kosovu najveće želje u novoj 2007. godini su mir i bezbednost. Političari se sa tim slažu uz jedan „mali“ dodatak a to je što skorije rešenje statusa Kosova. „Ne samo za Srbe i Albance sa Kosova već za srpsku državu je najvažniji događaj u 2007-oj godini bio pregovarački proces o statusu pokrajine i „besmrtnost“ Ahtisarijevog plana“, smatra Rada Trajković potrpredsednik Srpskog nacionalnog Veća Kosova i Metohije. Ona je KIM radiju rekla da od 2008. godine očekuje rešenje budućeg statusa Kosova po volji Srbije. „Za mene je najvažnije da etničko čišćenje bude nešto što će daleko biti iza nas a da Srbima sa Kosova i Metohije i svim ljudima dobre volje na ovom prostoru bude godina perspektive i funkcionalnog opstanka i života u miru i korektnoj koegzistenciji“, rekla je ona. Rada Trajković želi da Srbi u narednoj godini ne budu prepoznatljivi u svetu po mržnji i nasilju. „Želim da svi shvatimo da je jedan život i da treba da činimo napore da ga svi zajedno što kvalitetnije živimo ili odživimo. U tom smislu ja bih zaista želela da u idućoj godini svi budemo srećni a posebno deca“, naglasila je Trajković. I Oliver Ivanović smatra da je ovo bila teška godina za sve ljude na Kosovu a od nove 2008. očekuje pre svega mir i održivo rešenje za status Kosova i Metohije koje, po njegovim rečima, ne može i ne sme biti nametnuto. „Srbi na Kosovu moraju biti hrabri i moraju biti izdržljivi jer je najlakše otići a onda se veoma teško vraćamo. Prema tome nadam se da ćemo ostati na Kosovu i pokazati da u teškim situacijama istajemo i da izdržavamo. Nadam se da ćemo imati i više struje da će biti ako ništa drugo bar najave nekakvih novih poslova i zapošljavanja ljudi jer to je ono što će ljude zadržati ovde. Svakako da će naša Vlada i predsednik i uopšte politički vrh nastojati da nam pomognu da ostanemo na Kosovu i Metohiji jer na to imaju pravo ali i obavezu“, rekao je Oliver Ivanović. Potpredsednik Samostalne Liberalne stranke, Petar Miletić, rekao je KIM radiju da su pregovori o statusu pokrajine i kosovski izbori obeležili 2007. godinu. „Očekujem puno izazova, napredak u rešavanju statusa Kosova, ne znam u kom će to smeru ići. Međutim, mnogo izazova mnogo teških odluka nas očekuje u 2008. godini. Građanima Kosova želim jednu mirnu godinu bez nasilja, godinu u kojoj ćemo mirno da rešimo većinu naših problema ali ne verujem da ćemo moći da ih rešimo sve. Kako bilo da bilo u susret novogodišnjoj noći u pripravnosti i na oprezu su svi. Ali zadatak onih koji treba da brinu o bezbednosti delimično je uvećan. Portparol KPS policije u Prištini Veton Eljšani kaže da je razlog za uvećanje broja patrola korišćenje pirotehničkih sredstava.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018