Vesti

F. Mauring:Najveći uspeh UNDP-a povratak raseljenih

Glavni predstavnik UNDP-a Frode Mauring predstavio je danas u Prištini godišnji izveštaj ove organizacije. Najveći uspeh u predhodnoj godini ova organizacija vidi u povratku raseljenih na Kosovo. U razvoj zajednica i zapošljavanje mladih UNDP je ove godine uložio 16 milina dolara i po rečima Frodea Mauringa taj tempo preneće se u u narednu godinu. On je ponovio da UNDP nije na Kosovu zbog rezolucije 1244 već isključivo zbog pomoći kosovskom društvu. Ipak on kaže da bi jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova mimo odluke Saveta Bezbednosti uticalo i na rad UNDP-a. “Mi smo deo UN-a i sve zavisi od rešenja koje će se doneti. Mi nismo deo strukture EU tako da ne zavisimo od njih i njihovih odluka. Naravno da će sve to uticati na nas indirektno jer veliki broj naših finansija zavisi od toga kakve odluke će se doneti”. Mauring je kazao da povratak raseljinih smatra najvećim uspehom UNDP-a a pored toga ova organizacija je, po njegovim rečima, aktivno uključena u pomoć povratnicima da vrate uzurpirano zemljište i počnu obrađivanje imanja kako bi se povratak učinio i održivim. „Verujem da smo i tokom 2007. godine poboljšali ili pokušali da poboljšamo slobodu kretanja. Naravno veliki problem predstavlja i pristup zemljištu ali to nije pod ovlašćenjima UNDP-a. To nije problem samo za kosovske Srbe već i za ostale zajednice. Recimo, Kosovska agencija za imovinu je odgovorna za sve to, za vraćanje imovine i zemljišta. Postojao je jedan vremenski rok za podnošenje zahteva i pre nekoliko nedelja je bio krajnji rok tako da se nadamo da će tokom 2008. biti veći uspeh na tom planu i da će povratnici i svi ljudi imati veći pristup i dobiti pravo na korišćenje svog zemljišta“. Suzbijanje siromaštva, razvoj malih i srednjih preduzeća i dalji povratak raseljenih ostaju najveći izazovi UNDP-a i u narednoj godini, rekao je Mauring na godišnjoj konferenciji za novinare u Prištini.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018