Vesti

Izbori na jugu Srbije: Jedino Riza Halimi neodlučan

Na sednici predsednistva Partije za demokratsko delovanje dogovoreno je da ova partija izbore neće bojkotovati, ali da neće ni na njima aktivno učestvovati. Predsednik Skupštine opštine Preševo i Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi je ponovio da je situacija u regionu, Bujanovcu i Preševu i dalje nepovoljna po Albance zbog neispunjavanja vladinog programa još iz 2001. godine. On smatra da i pored svega toga treba učestvovati u institucijama sistema, zbog čega neće pozvati na bojkot predsedničkih izbora. “Biračima ćemo ostaviti da se sami opredele da li će na njih izaći ili ne, a naročito nećemo uticati na njih preporukom o tome za koga treba glasati. Partija za demokratsko delovanje ne poziva na bojkot, poziva na učešće na izborima, ali neće podržati ni jednog predsedničkog kandidata i neće direktno i aktivno učestvovati u izbornim radnjama, ” kazao je Halimi. Visoki član partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi, kaže da u Partiji za demokrtsko delovanje preporučuju glasačima albanske nacionalnosti da se opredele za onog predsedničkog kandidata koji će imati konkretan program za ovo područje. “Cilj partije za demokratsko delovanje je da se putem demokratskih institucija angažuje za rešavanje problema u ovom regionu. Upravo zato, ova partija neće pozvati na bojkot svoje birače već će ostaviti prostor onim demokratskim kandidatima u Srbiji koji svojim programima nude rešenje postojećih problema u regionu. Na taj način stvara se mogućnost da ti kandidati svojim programom privuku naše birače kako bi dobili što veći broj glasova za pobedu nad ostalim opcijama koje se nude u Srbiji, ” kazao je Kamberi. Predsednik Partije za demokratski progres Jonuz Musliju, i zamenik predsednika opštine Bujanovac, kaže da njihova partija neće učestvovati na izborima. “Na poslednjem sastanku predsedništva za demokratski progres, dogovorili smo se da pozovemo naše birače da bojkotuju predsedničke izbore zakazane za 20. januar naredne godine. Postoji puno razloga za to: nerešavanje političkog problema, militarizacija regiona, ratoborne izjave srpskih funkcionera. Sve ovo je uticalo na nas da donesemo takvu odluku i da pozovemo naše birače da bojkotuju izbore, ” kazao je Musliju. Dodao je da su 17. novembra kada su bili izbori na Kosovu srpski zvaničnici tražili od Srba da bojkotuju izbore iako su, kako je kazao, kosovske institucije demokratske i pružaju Srbima tri ministarstva u narednoj vladi. Kazao je da se postavlja logično pitanje: „Šta je ova vlada ponudila Albancima za izlazak na izbore?”.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018