Vesti

Obilić: Stanari zgrade JU program navikli na strah

U stan Roberta Savića u Obiliću sinoć oko 22 sata bačena je eksplozivna naprava. Savić koji je u trenutku eksplozije spavao u susednoj sobi nije povređen, ali je na stanu pričinjena velika materijalna šteta. Savić je za KIM radio kazao da ga je probudila detonacija. “ Od eksplozije se sve zatreslo, ustao sam i video polomljeno ogledalo u hodniku, obukao sam se i izašao napolje. Ispred ulaza sam video vojnika KFOR-a koji je čuvši eksploziju dotrčao tu, a onda je pozvao KPS policiju. Policija je prvo kazala da je u pitanju petarda“. Zamenik Portparol KPS policije za region Prištine Arben Beka kaže da policija sumnja da je na zgradu u kojoj živi nekoliko Srba sinoć bačena ručna granata. Robert Savić je do 1999. godine živeo u Prištini a zatim se preselio u Obilić, gde u zgradi Juprograma živi sa svojom majkom. U istoj zgradi živi još i bračni par Premović, a objekat se zaključava iako se preko puta nalazi slovački KFOR. Komentarisući napad na stan porodice Savić, Milun Premović kaže da su stanari ove zgrade navikli na strah i neizvesnost. “Svaki normalan čovek ima određeni strah, ali mi smo na to navikli. Ovo što se degodilo nam nije strano, mi smo na sve to navikli, a navikli smo i na strah. Šta će biti neka bude, mi nastavljamo dalje da živimo jer nemamo kud”, kaže Premović. Porodicu Savić niko od političara danas nije kontaktirao, posetio ih je samo Momčilo Trajković. Predsednik SPOT-a kaže da je ovo dokaz koliko je kosovsko društvo zrelo da dobije svoju državu. “Očigledno je da je ovde daleko od onoga što je potrebno za normalan život. Ja se nadam da će oni koji odlučuju o sudbini Kosova i Metohije u budućnosti dobro razmisliti šta u stvari rade. Ovde je na delu stvaranje jedne etničke albanske države u kojoj nema mesta za druge osim samo za Albance”, kaže Trajković.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018