Vesti

B. Đelić: EU nije država i da hoće ne može da prizna nezavisnost Kosova

“Srbija nikada neće trgovati Kosovom i nikada neće zaboraviti ove ljude” rekao je danas u Osojanu potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić. On je u ime Vlade poklonio agregat opštini, a pet računara Omladinskom centru kao donaciju koja je stigla iz Grčke i transportno vozilo namenjeno za prevoz robe do Kosovske Mitrovice, za prodaju domaćih proizvoda. Đelić je naglasio da samo “jaka Srbija” sa jakom ekonomijom može da odbrani Kosovo i ponovio da izolacija države nije put kojim se rešavaju problemi. ”Evropska unija nije država i da hoće ne može da prizna nezavisnost Kosova, jer odluka o tome pripada Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija’, kazao je Đelić. Potpredsednik Vlade je obećao da će vrlo brzo posetiti Srbe i u ostalim mestima na Kosovu, jer pažnja u narednim mesecima, kako je rekao, mora biti posvećena Srbima na Kosovu zbog ključnog perioda koji dolazi. Po rečima Đelića, budžetom Vlade za narednu godinu je predviđeno 6 milijardi dinara za Kosovo, a značajan deo tih sredstava namenjen je za infrastukturu u srpskim zajednicama. “ Jedini način da se srpska zajednica održi, jeste unutrašnja organizacija i podnošenje projekata za njihovu samoodrživost koji bi bili realizovani uz pomoć Vlade Republike Srbije”, kazao je on. Božidar Đelić je rekao u Osojanu da slanje Misije EU na Kosovo nije moguće bez nove rezolucije Saveta bezbednosti. On je naglasio da su status Kosova i Evropske integracije dva potpuno različita procesa. Đelić se nije složio sa činjenicom da politička neizvesnost nepovoljno utiče na ekomnomski prosperitet ljudi na Kosovu. Đelić je posetu Osojanu završio razgovorom sa meštanima i podelom paketića za oko 80 mališana u Osnovnoj školi. U povratničkom mestu Osojanu, nadomak Istoka, živi oko 1000 Srba.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018