Vesti

Priština: Desetak vernika obeležilo slavu u crkvi

Uz rezanje slavskog kolača, desetak vernika iz Prištine u obnovljenoj crkvi Sv. Nikole proslavilo je hramovnu slavu. Liturgija nije služena, a slavski kolač je prerezao parohijski sveštenik Milorad Cvetković. Snežana Borzanović, ovogodišnji domaćin slave, srećna je što Srbi iz Prištine, mogu da se okupe u crkvi i obeleže svoje praznike. Napominje da bi im mnogo značilo kada bi bilo službe i kada bi svake nedelje mogli da dođu u crkvu. “Nemamo freske, nemamo službu, ali nama mnogo znači ovo mesto. Mi smo u različitim krajevima grada i kad ovde dođemo, mi se vidimo, ispričamo, duhovno okrepimo. Od kada nam je crkva srušena mi kao da nemamo pravo na veroispovest. Od tad mi ni jednu službu nismo odslušali. Prevoz je takav, da kad krenemo iz Prištine, u Gračanicu stižemo kada je služba ili pri kraju, ili završena. Ne možemo drugačije” kaže Borzanović. Živka Lukić, živi u barakama u centru grada, za sve ove godine nije se selila iz Prištine. “Lepo mi je danas, srce mi je puno, nadam se da ćemo se ovde uvek okupljati. ” Dragica Janićijević kaže da je važno što za sve ove godine u ni jednom trenutku Srbi nisu prestajali da odlaze u crkvu. “Mi smo ovde uvek dolazili, u malom broju, petoro, šestoro, ali uvek je bilo nekog ko je bio tu. Mnogo bi nam značilo kada bi nam neko omogućio Liturgiju za Božić. Mi idemo u Gračanicu, ali to nije to. Od kad nam je crkva zatvorena, mi smo kao odsečeni. Mi želimo ovde da slavimo kao nekada pre. “ Pored vernika iz Prištine proslavi slave u obnovljenom hramu prisustvovlo je još desetak vernika iz okolnih sela, dve TV ekipe i dvojica švedskih vojnika KFOR-a. Crkvu je obezbeđivala Kosovska policijska služba.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018