Vesti

A. Ivanko: Stiven Šuk je profesionalac, pošten i ljubazan čovek

Glavni štab UN odlučio da zameniku šefa UNMIK-a na Kosovu ne produži mandat posle 31. decembra do kad traje njegov ugovor, rekao je Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko na današnjoj konferenciji u Prištini. "Šuk je otišao juče sa Kosova i trenutno se nalazi u Njujorku gde su u toku konsultacije. UNMIK nije obavešten o razlozima zašto gospodinu Šuku nije produžen mandat". Ivanko je kazao da je "Specijalni predstavnik UN na Kosovu Joakim Riker „ožalošćen što je njegov zamenik napustio Kosovo". "Doprinos Stivena Šuka u misiji UNMIK-a na Kosovu je bio znatan i svima će nam nedostajati", dodao je Ivanko. Prisećajući se skupova na kojima je zajedno sa Stivenom Šukom učestvovao, Ivanko je rekao da je zamenik šefa UNMIK-a veoma prijatan čovek, iako se na pres konferencijama nije mogao steći takav utisak. "On je veliki profesionalac, pošten i veoma ljubazan čovek", istakao je Ivanko. Na pitanje novinara da li je dosadašnji zamenik šefa UNMIK-a Stiven Šuk pod istragom Haškog tribunala zbog svog postupanja u vezi sa slučajem zastrašivanja svedoka, portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko je kazao da sa tim nije upoznat. " Prvi put čujem tako nešto. Koliko sam upoznat Haški tribunal ima mandate da ispituje ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji od 93. godine, a ne ovako nešto", rekao je Ivanko. Prema tvrdnjama portparola Kosovske policijske službe Vetona Eljšanija na Kosovu i Metohiji je u poslednjih osam godina evidentirano 400 slučajeva zloupotrebe službenog položaja. "Zabeleženo je 400 slučajeva zloupotrebe funkcija, među kojima je bilo i internacionalaca", rekao je Eljšani na konferenciji u Prištini.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018