Vesti

Pet stotina vernika proslavilo slavu u Deviču

Oko pet stotina vernika iz različitih krajeva Srbije i Crne Gore, proslavilo je danas hramovnu slavu manastira Devič kod Srbice u Drenici. -Retko koja svetinja se nalazila na putu sile i retko koja je toliko puta stradala kao Devič, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. On je u besedi okupljenim vernicima istakao da sile zemaljske bivaju i prolaze, a da ovaj manastir i sestrinstvo opstaju u ovim teškim vremenima, zahvaljujući pomoći svetitelja i ugodnika božjeg Joanikija Devičkog. Amfilohije je istakao da su ljudi danas ovde kako bi se utvrdili u veri svojoj: ”Da se utvrdimo silom božjom, da se utvrdimo verom da ono što je Božje i oni koji su božji, nepobedivi. Oni će uvek iznova pobediti svako zlo. Poslednju reč na Kosovu i Metohiji i na čitavom svetu božjem ne može imati demonska sila zlo, nepravda, zločin, mrak i tama i smrt i ono što rađa smrt. Poslednja reč i pobeda je pobeda istine božje i pravde, ljubavi božje, pobeda Boga”, kazao je Amfilohije. Manastir Devič je poznato hodočasničko mesto i svake godine ga obilazi veliki broj vernika. Dušica Jovanović iz Niša kaže da je ovo mesto važno za nju i da se danas oseća radost zbog praznika i obnove ove svetinje. Kovačević Goran iz Prilužja teško je ranjen u avgustu 2007. godine, ali kako kaže”ovo mesto mu daje snagu u odluci da istraje i ostane da živi na Kosovu I Metohiji”. Devič je u potpunosti uništen 17. marta 2004. godine, još uvek nije kompletno rekonstruisan, nisu izgrađeni manastirski konak, zvonik i kapija. Neophodna su dodatna sredstva da se ova velika svetinja iz XV veka u potpunosti obnovi. Današnja slava u manastiru Devič protekla je bez incidenata, uz pojačano prisustvo jedinica KFOR-a i KPS policije. Svetu arhijerejsku liturgiju služili su pored mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i vladika raško-prizrenski Artemije, vikarni episkop lipljanski Teodosije uz sasluženje sveštenstva raško-prizrenske eparhije.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018