Vesti

V. Jovanović: Žene Kosovskog Pomoravlja žele da rade

U situaciji kakva već osam godina vlada na Kosovu retki su oni koji su aktivno uključeni u promenu svesti društva, još su ređi oni koji, osim sebi, žele da pomognu i drugima. Najveći je broj onih, bez obzira na nacionalnost, koji se poslovima a naročito politikom bave vodeći se pre svega ličnim interesima. Vesna Jovanović je još samo danas aktuelni poslanik Srpske liste u Skupštini Kosova. Već osam godina, baveći se politikom pokušava da pomogne sebi ali i drugima pa često u Partešu, iz koga dolazi, među meštanima dobija i status narodnog advokata. Vesna se politikom bavi već osam godina a povod za ovu vrstu odabira bili su loši uslovi života Srba u Partešu sa kojima se i ona susrela po povratku iz Novog Sada 2000. godine. ”Počela sam slučajno da se bavim politikom. Politika je međutim kao zaraza. Mnogo šta bi propustila u životu da se politikom nisam bavila”. U Gnjilanskoj opštini ne postoji ni jedna nevladina organizacija koja okuplja žene, rekla je Vesna Jovanović gostujući u emisiji „Ženski lavirint“ KIM radija. Ona napominje da se to dešava unutar srpske zajednice jer ne postoji dobra organizacija pa su inostrane donacije svih ovih godina uglavnom odlazile na albansku stranu. Organizacija IOM je prošle nedelje međutim pokušala da organizije žene Parteša. ”Projekat koji IOM nudi bazira se na proizvodnji prirodnog sapuna. Svaka žena koja je nekada napravila sapun od svinjske masti može i danas to da radi. Firma iz Ivanjice će sve ono što žene proizvedu u kući da otkupi. Na Kosovu nije problem proizvesti nego pronaći tržište gde će se ti proizvodi prodati”, rekla je Jovanović. Opšta politička i svaka druga situacija, kaže Vesna, ojačala je žene na Kosovu koje ni u čemu nisu bile privilegovane. One su, međutim, željne da izađu iz svojih kuća pa je kulturno-sportski centar, koji je u Partešu nedavno otvoren, njima jedina prilika da se okupe i tamo pohađaju kurs za računare. Ona smatra da je u velikoj dilemi da li ima moralno pravo da nekome savetuje da ostane na Kosovu i svoju decu obrazuje u Školama u kojima, kako kaže, vlada korupcija, nizak nivo stručnosti i loši uslovi školovanja. Preraspodela lekara koji u većim srpskim mestima Kosovskog Pomoravlja dolaze jednom ili dva puta nedeljno i otvaranje bolnice koja bi bila u službi svih su posebni zahtevi Srba iz ovog dela Kosova. Ona je zamerila Vladi Srbije što zapostavlja ostale srpske sredine na Kosovu a sva novčana sredstva usmerava ka severu Kosova.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018