Vesti

Milivoje Mihailović: Nezavisnost ili podela Kosova izazvali bi katastrofu u celom regionu

- Bilo kakva nezavisnost ili podela Kosova izazvala bi “domino efekat koji bi doveo do katastrofe u čitavom regionu i automatski bi se otvorio problem krize na jugu Srbije, problem dela Makedonije, a verovatno bi i deo Crne Gore upao u krizu koja bi bila izazvana od strane Albanaca”, izjavio je portparol Vlade Srbije Milivoje Mihailović u intervju za mesečnik Glas juga iz Gračanice. On smatra da bi u slučaju najgoreg scenarija, proglašenja nezavisnosti Kosova, i samo Kosovo bilo u svojevrsnoj izolaciji, a da bi nakon toga moralo da se otvori jer “budućnost čitavog regiona zavisi od integracija i saradnje zemalja u ovom regionu”. Mihailović kaže i da je najveći problem u prošlosti u odnosu Srbije prema kosovskom problemu bila improvizacija, kao i da “Srbija nije dovoljno razumela Kosovo i Metohiju jer u ranijim periodima, su čvrstom rukom držali Kosovo, a sa druge strane su postojala enormno visoka prava za kosovske Albance”. Portparol Vlade Srbije osvrnuo se i na potencijale države Srbije da integriše kosovske Albance, istakavši da za tim postoji iskrena želja i da niko od ljudi koji sada vode Srbiju o tome ne priča “napamet”, jer “ Srbija kosovskim Albancima pre svega nudi mir, budućnost bez sukoba i rešenje kako da demokratski urede sredinu u kojoj žive. Pogrešno bi bilo da se sada delimo i da posle ulaskom u Evropsku uniju brišemo granice, jer to pogoduje samo onima koji žele haos i u haosu se najbolje snalaze”, rekao je Mihailović. “Nema vraćanja na staro, toga je srpska Vlada svesna i ne želi novo komplikovanje situacije”, napomenuo je on, dodavši da je srpska Vlada spremna svojim akcionim planovima da zaštiti svoje stanovništvo i teritorije ukoliko dođe do “najgoreg scenarija”, ali i da je vreme da, uz pomoć, međunarodne zajednice započne ozbiljan proces pomirenja. Portparol Vlade Srbije još je rekao da protivljenje premijera Koštunice uspostavljanju misije Evropske unije na Kosovu i Metohiji, nije pitanje protivljenja Evropskoj uniji već pokušaju kršenja međunarodnog prava.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018