Vesti

R. Nojkić- Na Kosovu ne postoji institucija koja će sada proglasiti nezavisnost

Komentarišući okupljanje studenata u Prištini i njihov zahtev da se proglasi nezavisnost Kosova, član Srpske liste za Kosovo i Metohiju Ranđel Nojkić kaže da u ovom trenutku na Kosovu ne postoji institucija koja bi mogla da proglasi nezavisnost. “U ovom trenutku bi zapravo trebalo pitati “Ko će to proglasiti nezavisnost, koja institucija?”, pita se Nojkić. Nojkić podseća da Skupština Kosova još nije konstituisana i da je na snazi stari saziv. „U starom sazivu sam ja, a mene niko nije zvao. Postavlja se pitanje validnosti takve odluke u jednom prostoru vakuma u kome je stari saziv, kome je praktično istekao mandat, a novi saziv nije konstituisan, kako može Skupština u takvom sazivu da donosi odluke ? ” kaže Nojkić. Najave da će se protesti nastaviti sve dok ne bude proglašena nezavisnost, Nojkić je okarakterisao kao kupovinu vremena za ono što je obećano. “Albanski lideri pokušavaju da svojim biračima i onima kojima su obećali nezavisnost na taj način kažu da oni stoje iza tog projekta i da će oni biti aktivni sve dok se ne donese takva odluka, a takva odluka se sigurno neće doneti bez saglasnosti Vašingtona, Brisela i Moskve, ” uveren je Nojkić. On smatra da izbijanje nasilja u ovom trenutku nije moguće, jer bi to bilo kontraproduktivno i najmanje bi odgovaralo onima koji žele nezavisno Kosovo.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018