Vesti

N. Jović- Ne treba očekivati jednostranu nezavisnost Kosova do kraja januara

Predsednik Izvršnog odbora SNV-a severnog Kosova Nebojša Jović kaže da kosovski Albanci neće proglasiti nezavisnost Kosova bez podrške SAD-a i da se nikakvo proglašenje ne može očekivati pre kraja januara naredne godine. “Do kraja januara ne bi trebalo očekivati nikakvu značajniju promenu niti neki korak koji bi vodio ka jednostranom proglašenju i mislim da Albanci to moraju poštovati”. Jović je podsetio i na obećanje budućeg premijera Hašima Tačija da Kosovo neće uraditi ništa ako to nije u koordinaciji sa EU i SAD-om, ali ako se tako nešto dogodi pre kraja januara, kako kaže Jović, to bi značilo da Albance više niko ne drži pod kontrolom. “To bi bila jasna poruka i Americi, koja podržava opciju nezavisnosti, da Albanci uvode Region i celu Evropu a možda i šire u veliki haos. To je veoma loše, prvo za albanski narod, a onda i za sve nas koji živimo u ovom Regionu”, kaže Jović. Jović smatra da UNMIK i KFOR treba da spreče okupljanja studenata u Prištini i da odmah reaguju u slučaju jednostranog proglašenja. “Gospodin Riker mora odmah reagovati u slučaju bilo kojeg proglašenja i mora poništiti takvu protiv pravnu odluku”. Jović smatra da ovo smišljeno okupljane može da izazove višenacionalne sukobe i da se mora na samom začetku mora reagovati efikasno. “Treba pohapsiti sve organizatore skupa jer se to može pretvoriti u nešto masovno. Ne sme se zaboraviti jedna od opcija Albanske nacionalne armije koja je pozivala da se napravi jedan veći skup ili podrška nezavisnosti koji bi kasnije vrlo lako mogao da eskalira u napad na UNMIK, KFOR i srpsku zajednicu”. Predsednik IO SNV-a severnog Kosova kaže da ukoliko KFOR pokaže nesposobnost da tako nešto spreči, onda može se sprečiti u koordinacijom sa državom Srbijom.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018