Vesti

Aleksandar Ivanko, portparol UNMIK-a: Bezbednost zadovoljavajuća, operativni planovi postoje

Portparol UNMIK-a, Aleksandar Ivanko ne vidi razlog za zabrinutost koja se tiče bezbednosti na Kosovu i Metohiji, u periodu nakon 10-og decembra. On naglašava da je UNMIK spreman da reaguje po svom operativnom planu ukoliko dođe do nemira: “Veoma sam zadovoljan bezbednosnom situacijom na Kosovu. Trenutno imamo dovoljno snaga koje uključuju snage UNMIK policije, jedinice KFOR-a i KPS policije. Kao što vidite u poslednje vreme nije bilo incidenata na Kosovu i trenutna situacija je u potpunosti mirna i stabilna. Što se tiče mogućih incidenata i nemira u periodu nakon 10-og decembra, mogu samo da kažem da UNMIK ima svoj operativni plan na osnovu kojeg će delovati, ali ipak upozorio bih sve zajednice na Kosovu da budu dovoljno zrele i da sve svoje probleme rešavaju političkim putem, a ne nasiljem. Ja sam ubeđen da ćemo uspeti u tome da na Kosovu situacija ostane mirna. U suprotnom, uveravam Vas da UNMIK ima operativni plan kojeg će se pridržavati i po kome će delovati ukoliko dođe do bilo kakvih incidenata”, kaže Ivanko.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018