Vesti

J. Riker: U N. Brdu gradonačelnik Albanac. Srbi ostaju na vlasti u 4 opštine

Srpska zajednica zadržaće većinu u pet opština na Kosovu bez obzira na izborne rezultate. Gradonačelnici iz srpske zajednice biće imenovani u tri opštine na severu Kosova kao i Štrpcu dok je za opštinu Novo Brdo doneta odluka da gradonačelnik bude Albanac. Ovo je konačna odluka koju je danas novinarima u Prištini saopštio šef UNMIK-a Joakim Riker. Od danas kada se saopštavaju konačni rezultati izbora za gradonačelnike na Kosovu pa u narednih mesec dana mora biti konstituisana Skupština Kosova a potom da se izabere Vlada. Još uvek se ne zna kakve su koalicije moguće ali je sasvim izvesno da će Srbi, izuzev Novog Brda, zadržati vlast u tri opštine na severu Kosova, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku kao i u Štrpcu. Šef UNMIK-a Joakim Riker je na konferenciji za novinare saopštio da je ovakva odluka doneta kako bi se pomoglo izgradnji multietničkog Kosova. “Prvi princip je potreba da zajednice mogu da budu predstavljene na ravnopravan način u opštinskim strukturama, drugi princip je potreba za očuvanjem prava onih koji učestvuju u izborima da mogu da biraju svoje predstavnike i treći princip je potreba za slanjem poruke da oni koji nisu učestvovali na izborima ne treba da dobiju nagradu za to. Ja sam primenio te principe na svih pet opština”, rekao je Riker. Šef UNMIK-a je naglasio da nije upoznat da su srpski predsednici ovih opština pre izbora podneli ostavke i zato je, kako kaže, na osnovu rezolucije 1244 i rezervisanih ovlašćenja privremeno, na šest meseci imenovao gradonačelnike ovih opština. “Ja ne zalazim u pitanje šta će se dogoditi za šest meseci, mislim da postoji verovatnoća da ćemo imati status za šest meseci. Mogli bismo da razmotrimo i dodatne izbore ali neću da razmišljam o tome”. On je ponovio da Kosovo sada ulazi u ključnu fazu, te su potrebne funkcionalne institucije na svim nivoima. Riker je na kraju rekao da za njega ne postoje rezervisana ovlašćenja u slučaju jednostranog proglšenja nezavisnosti Kosova. U tom slučaju, rekao je on, o daljim koracima konsultovaće zvaničnike u Njujorku.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018