Vesti

Srpske stranke će napustiti kosovski parlament ukoliko dođe do jednostranog proglašenja nezavisnosti

Dragiša Mirić SKMS, Slaviša Petković SDS KiM i Mihailo Šćepanović iz Srpske narodne stranke složili su se na konferenciji za novinare, održanoj u Medija centru u Čaglavici, da će oni ukoliko dođe do jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova napustiti kosovski parlament. Predstavnici srpskih partija koji su, na poslednjim kosovskim izborima dobili poslanička mesta u parlamentu, najavili su osnivanje koalicije. Predstavnik SDS-a Slaviša Petković kaže da će samim ulaskom u parlament rad koalicije biti usmeren ka poboljšanju života srpske zajednice. „Usredsredićemo se na poboljšanje kvaliteta života srpske zajednice i na maksimalnu zaštitu interesa. Potrudićemo se da podignemo nivo kvaliteta življenja srpske zajednice na Kosovu i Metohiji”, rekao je Petković. “Što se bezbednosti tiče tu je malo bolja situacija ali tu ćemo posebno obratiti pažnju da se ponovo ne desi da se situacija vrati unazad, istakao je Petković”. Povodom izjava političkih učesnika prethodnih izbora o kupovini glasova, predstavnik Srpske narodne stranke Mihailo Šćepanović je kazao, da je za Srbe bolje da što više srpskih stranaka učestvuje u radu parlamenta. Dok stranke koje smatraju da su pokradene treba same da provere da li je to tačno, kazao je Šćepanović. “Smatram da što više srpskih partija učestvuje u radu Skupštine Kosova da je to bolje za sve nas. Međutim, ja ne bih da ulazim u to, jednostavno organi te partije koji smatraju da su pokradeni će svojim daljim koracima proveriti da li je to istina ili ne”, objašnjava Šćepanović.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018