Vesti

Bitan je početak pregovora iako rezultata nema složili se politički predstavnici Srba sa Kosova

Politički predstavnici kosovskih Srba različito su ocenili sinoćnje razgovore delegacija Beograda i Prištine u Njijorku. Predsednica SNV-a centralnog Kosova Rada Trajković smatra da je u ovom trenutku najvažnije to što su delegacije Beograda i Prištine počele da komuniciraju. “Realnost jeste to da je srpska demokratska politička elita sav svoj efekat stavila u projekat da ne može doći do nezavisnosti, a da je albanska politička elita svoj politički kredibilitet dala nečemu što je nezavisnost i ništa drugo. Sa druge strane i jedna i druga politička elita imaju suprotne stavove od onoga što su predstavili kao svoje opcije, i to bi izazvalo destabilizaciju političke situacije u ostatku Srbije, ili ukoliko ne bi došlo do nezavisnosti, Albanci bi izazvali političku destabilizaciju na Kosovu i Metohiji“, rekla je Rada Trajković. Ona je KIM radiju rekla da je u takvim okolnostima presudna odluka međunarodne zajednice i izražava nadu da će međunarodna zajednica naterati obe strane na kompromis koji će suštinski značiti normalizaciju područja i smirivanje tenzija”. Trajković kaže da očekuje da će buduće rešenje biti rešenje koje neće zadovoljiti ni jednu ni drugu stranu, ali da isto tako neće biti isključivo u korist jedne strane. Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže za KIM radio da iako ni beogradska ni albanska strana nisu promenile svoje stavove, ipak vidi mali pomak u ovom procesu. “Čini mi se da su Išinger i druga dva člana posredničke trojke učinili sve da približe vrlo tvrde pozicije našeg pregovaračkog tima, koji više nema manevarskog prostora, i kosovskih Albanaca koji su stvorili očekivanja kod svog naroda koje objektivno ne mogu da ispune. S druge strane bitno je da je naša strana provela puno vremena sa američkom administracijom i sa Nikolasom Bernsom. To znači da je tokom tih dugih razgovora bilo različitih pozicija i različitih tonova“, naglasio je Ivanović. On je mišljenja da treba sačekati koji dan, jer će mnoge stvari biti jasnije ali kaže da je potpuno izvesno da se do 10. decembra ništa neće dogoditi a ni posle toga, jer, kako kaže, očekuje da će se pitanje statusa odložiti za proleće zbog predsedničkih izbora u Rusiji. Predsednik SNV-a severnog Kosova, Milan Ivanović, izjavio je za KIM radio, povodom sinoćnjih razgovora delegacija Beograda i Prištine u Njujorku, da većih pomaka u razgovorima između dve delegacije nije bilo ali da je to ipak početak koji može da nagovesti da će se u budućnosti poštovati međunarodno pravo. ”Nije došlo do kompromisa, nije došlo do približavanja stavova, bar ne značajnijeg. Važno je da su usvojeni određeni principi Kontakt Grupe, jedan od njih je da neće biti jednostranosti u stavovima Amerike i da jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane Albanaca nije u prvom planu”, kazao je Ivanović.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018