Vesti

Gračanica:Privrednici pitaju Vladu šta je novcem namenjenim za otvaranje preduzeća u pokrajini

Privredni preduzetnici sa Kosova i Metohije uputili su juče zahteve zvaničnom Beogradu da u najkraćem roku realizuje zahteve i obezbedi obećana novčana sredstva za otvaranje malih i srednjih preduzeća u pokrajini. Privrednici u od Vlade Srbije i Koordinacionog Centra zatražili odgovor na pitanje šta je sa nepunih 32 miliona evra koje im je Ekonomski tim pod rukovodstvom Nenada Popovića obećao kao investiciju za otvaranje malih i srednjih preduzeća u pokrajini. Saša Sekulić predstavnik privrednih preduzetnika sa Kosova kaže da osećaju da su prevareni ali da će biti istrajni u svojim zahtevima. ”Svakog meseca sazivaćemo konferencije za novinare i tražićemo od gospodina Slobodana Samardžića odgovor na pitanje šta je sa obećanjima koje nam je Nenad Popović dao prilikom čestih poseta Kosovu. Otvoren je konkurs za podnošenje zahteva. Mi smo to ispoštovali. Rečeno nam je da su sredstva odobrena. Hoćemo da znamo gde je taj novac i zašto do sada ništa nije urađeno po tom pitanju”, rekao je Sekulić u izjavi KIM radiju. Nekoliko stotina podnetih zahteva i dalje čeka realizaciju zbog institucinalne zamene odgovornosti jer ekonomski tim koji je pomoć i obećao zbog reorganizacije vlasti u Beogradu praktično više nema nadležnosti na Kosovu već samo na jugu Srbije. “Ceo slučaj sada je u nadležnosti sektora za privredu Koordinacionog Centra”, objasnio je u izjavi KIM radiju predsednik Skupštine Opštine Priština sa sedištem u Gračanici, Slaviša Nikolić. On kaže da su odobrena sredstva u visini od oko 120 miliona dinara za krediranje privrednika i da je u toku je realizacija tog posla. Po Nikolićevim rečima izvršeno je i rangiranje i to po kriterijumima koje je još tada predvideo Ekonomski tim Nenada Popovića. Otvaranje malih i srednjih preduzeća pomoglo bi pre svega nezaposlenim mladim ljudima na Kosovu.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018