Vesti

Decentralizacija - realnost ili fikcija?

Međunarodna zajednica kriva je za neuspeh procesa decentralizacije na Kosovu, složili su se predstavnici Srba i Albanaca na tribini na temu “Decentralizacija - realnost ili fikcija” održanoj u Medija centru u Čaglavici. Čini se da Albanski politički lideri i eksperti u Prištini nisu voljni da proces decentralizacije započnu i dovedu do kraja, jer smatraju da bi se decentralizacija sprovodila isključivo zbog interesa kosovskih Srba, a da ostale zajednice od nje ne bi imale koristi. Naim Behljulji, savetnik zamenika premijera u Vladi Kosova za decentralizaciju, tvrdi da projekat implementacije decentralizacije neće biti uspešan. “Smatram da proces decentralizacije nema kraja i da nemože da se krene sa implementacijom tako brzo. Ako se osvrnemo na aneks 3 o decentralizaciji iz Ahtisarijevog plana, shvatićemo da nam u tom procesu predstoji puno posla”. Ranđel Nojkić, šef poslaničke grupe Srpske liste za Kosovo i Metohiju, je kazao da je kao učesnik radne grupe za decentralizaciju u programu koji je pokrenulo ministarstvo za lokalnu samoupravu apsolutno nezadovoljan i istakao da pitanje decentralizacije na Kosovu za Srbe koji ovde žive znači opstanak. ”. Ukoliko ne postoje jasni mehanizmi zaštite lokalnih zajednica kroz decentralizaciju, onda bi Albanci ili Srbi, ako su manjina u opštini, bili tretirani i diskriminisani kao što je to danas slučaj sa Srbima na Kosovu i Metohiji”. Bivši ministar u Vladi Kosova za povratak i zajednice, Slaviša Petković, kaže da decentralizacija na Kosovu predstavlja monetu za podkusurivanje i fontanu želja. “Decentralizacija nikad nije započeta na Kosovu jer se stalno čeka na status, ona je magla”, kazao je Petković i dodao da je Međunarodna zajednica kriva što nikada nije dozvolila direktnu diskusiju između Albanaca i Srba po ovim pitanjima. Proces decentralizacije na Kosovu je u zastoju. Predstavnici međunarodne zajednice ovu cinjenicu objasnjavaju vremenom koje je potrebno da se ona sprovede. Norbert Pijls, šef odeljenja za decentralizaciju pod okriljem jedinice za ljudska prava, decentralizaciju i zajednice (OEBS), je istakao da je OEBS-ov glavni mandat da pruži tehničku pomoć u građenju institucija i pravno nadgledanje. “Mehanizam decentralizacije je između ostalog namenjen zaštiti manjina i treba svim građanima da pruži učestvovanje u svim sferama života”. Denika Bleklok, UNDP programski analitičar za lokalnu samoupravu, je kazala da je decentralizacija složen i dug proces koji može da potraje čak i pedeset godina. „ Imam osećaj da mnogi ljudi na Kosovu misle da proces decentralizacije može da se završi za godinu ili dve, međutim to nije tako. Decentralizacija je jedan veoma složen proces u koji je potrebno uložiti mnogo truda“, kazala je Bleklok.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018