Vesti

Pokrenuta istraga protiv zamenika Å¡efa UNMIK-a

Kancelarija UN-a za reviziju započela je istragu protiv zamenika šefa UNMIK-a Stivena Šuka zbog, kako se navodi, “njegovog ličnog ponašanja”. Šuk je danas u Prištini, obraćajući se novinarima, rekao da ga niko iz te kancelariuje nije lično kontaktirao vezano za tu istragu, ali iz onoga što je saznao, on navodi da u tužbi stoji da je on kao zamenik šefa UNMIK-a na Kosovu demonstrirao agresivno ponašanje, neprofesionalno blizak odnos sa ministrom Ethemom Čekuom i sa bivšim premijerom Ramušom Haradinajem, kao i da je imao lične odnose sa „međunarodnim i ženama sa Kosova u misiji UNMIK-a. “ “ Želim da vam kažem ono za šta ja mislim da sam kriv. Kriv sam što volim svoj posao i što ga radim najbolje što mogu, ne delujem kao diplomata, odlučan sam da stvari uradim na najbolji način, stvaram prijatelje i neprijatelje, imam nizak nivo tolerancije za sve što sprečava da se na Kosovu poboljša situacija, podržavam izbore, imam veliko poštovanje prema Ramušu Haradinaju naročito njegov učinak kao premijera Kosova, uključujući i njegovu izuzetnu saradnju sa Haškim Tribunalom”, rekao je Šuk u Prištini. On je napomenuo da podržava plan Martija Ahtisarija za nadgledanu nezavisnost Kosova i što učestvuje u međunarodnoj misiji koja je deo istorijskog procesa na Kosovu. Zamenik šefa UNMIK-a je rekao da su članovi kancelarije UN-a za reviziju u sklopu istrage juče ispitivali radnike iz njegovog poslovnog okruženja. On je rekao da šef UNMIK-a Joakim Riker, po njegovim saznanjima, nije znao za ove tvrdnje koje su plasirane. Šuk nije želeo ni da spekuliše o tome odakle stizu optužbe. ” Ne znam odakle to potiče, ali znam da se ta istraga sprovodi. Ne bih želeo da donosim preuranjene zaključke, ali sumnjam da mogu postojati neke druge agencije uključene u to. ”On je najavio da i pored svega ostaje i dalje na mestu zamenika šefa UNMIK-a na Kosovu.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018