Vesti

Nakon 6 god istrage, počinje suđenje za napad na autobus Niš Ekspresa kod Podujeva

Početkom oktobra pred kosovskim pravosuđem, počinje suđenje Fljorimu Ejupiju, osumnjičenom za miniranje autobusa Niš-Ekspresa u mestu Livadice, kod Podujeva 16. februara 2001. Pred međunarodnim sudijom iskaz će dati svedoci koji su preživeli tragediju, u kojoj je od posledica eksplozije poginulo 12 putnika srpske nacionalnosti koji su autobusima putovali iz Niša ka Gračanici. Živojin Jokanović, branilac oštećenih izjavio je KIM radiju da je planirano da suđenje Fljorimu Ejupiju, koji je za sada jedini osumnjičeni za ovu tragediju, počne 02. oktobra. Ostaje sporno mesto suđenja, jer po njegovim rečima, planirano je da se suđenje sprovodi u Dubravi, međutim Jokanović je u ime oštećenih podneo zahtev da se zbog lakšeg pristupa suđenju, proces odvija u severnom delu Kosovske Mitrovice. “Mi smo podneli zahtev i u toku je razmatranje našeg predloga. Nadamo se da će on brzo biti rešen, jer ne želimo da se suđenje ponovo odlaže”, rekao je Jokanović. On kaže da će na suđenje biti pozvano 10 svedoka, a sam početak procesa je odlagan zbog iscrpne istrage koja je vršena. Podsetimo, jedan od glavnih osumnjičenih za taj napad, kosovski Albanac, Fljorim Ejupi uspeo je, nakon hapšenja, da pobegne iz vojnog zatvora u američkoj bazi "Bondstil" kod Uroševca. Ejupi je ponovo uhapšen u junu 2004. u Tirani, a nekoliko dana kasnije je predat UNMIK policiji. Pored Ejupija, pod sumnjom da su povezani sa ovima napadom u isto vreme uhapšeni su Čelji Gaši, Avdij Behljulji i Jusuf Veljiu, ali za sada nije poznato da li će se i njima suditi kao mogućim saizvršiocima, jer su decembra iste godine oslobođeni zbog nedostatka dokaza. Žrtve terorističkog napada u selu Livadice bili su Srbi koji su autobusom krenuli u Gračanicu na Zadušnice. Eksploziv je bio podmetnut u kanalizacionoj cevi ispod puta kod Podujeva. Oklopni transporter Kfora koji je predvodio kolonu od šest autobusa, bez posledica je prešao preko mesta gde je mina bila postavljena. Napad na autobus "Niš-ekspresa" u Livadicama, jedan je od najtragičnijih primera terora i stradanja Srba na Kosovu, od završetka rata 1999. godine i dolaska međunarodnih snaga. U napadu su poginuli: Otac, majka i dvogodišnji sin, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Mirjana Dragović(1981), Sunčica Pejačić (1972), Tihomir Stojković (1969), bračni par Tokić iz Skulaneva, Dragan Vukotić (1954), vozač autobusa, Stojanović Nenad(1943), Kragović Milinko (1943), Lazar Milkić(1936). Advokat Živojin Jokanović, koji zastupa oštećene potvrdio je KIM radiju da će suđenje biti otvoreno za novinare.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018