Vesti

Zahvaljujući novinarki Marilini Legi, deca iz Cernice dve nedelje u Italiji

Zahvaljujući angažovanju italijanske novinarke Mariline Lege, tridesetak učenika Osnovne škole Branko Radičević iz Cernice kod Gnjilana provešće dve nedelje u Rimu. Direktor škole Petrović Ljubiša kaže da je Marilina Lega za prethodnih osam godina u više navrata posećivala njihovu školu i pomagala im na razne načine. “Ova ekskurzija je u sklopu međunarodnog projekta ”Barka mira” u koji su uključene škole širom sveta, a među njima i naša škola. Novinarka Marilina Lega, se bori za istinu, bori se da prikaže stvaran život Srba na KiM. Ona je za ovih osam godina posetila našu školu u Cernici i Kosovo više puta, ona je pokrenula ovu inicijativu i potrudila se da i nasa škola bude u ovom projektu, ona je i autor dve knjige o Kosovu i Metohiju”, kazao je direktor OŠ“ Branko Radičević“. Nastavnik Ruskog jezika Kosta Dimić, koji je takođe otputovao u Italiju kazao je da će deca iz Cernice biti gosti škole iz regije Lacio sa kojom su se bratimili pre par meseci i da je ovo dobra prilika za njih da se upoznaju sa životom van Kosova. “Očekujem da će se deca lepo provesti, upoznaće bolje neke gradove Italije i saznaće nešto više o životu drugih ljudi. Naša deca retko izlaze iz Cernice, za mnoge od njih će ovo biti jedinstvena prilika da odu u Italiju. Koliko će ovo značiti za sve njih, to se rečima ne može opisati…” S obzirom na to da je Cernica mešovito selo i da se na ulice izlazi sa strahom, boravak u Italiji će školarcima iz ovog gnjilanskog mesta omogućiti petnaest bezbrižnih dana. Dvanaestogodišnji Nisić Lazar kaže da se raduje odlasku u Italiju, očekuje da će se lepo provesti i da će bezbrižno uživati u svakom trenutku. “Voleo bih da vidimo i obiđemo što više mesta, da vidimo sve što je lepo. Nadam se da ću tamo upoznati nekog skim ću nastaviti da se družim. Voleo bih da i u buduće odlazim u Italiju”. Učenica šestog razreda Dragana Petrović kaže da će ovo biti prilika da i oni osete kako se živi u svetu i da vide koje su omiljene stvari i šta rade njihovi vršnjaci iz Italije. Četrnaestogodišnji Lazar Petrović je veliki zaljubljenik fudbala i raduje se što će biti u prilici da vidi utakmicu između Intera i Rome. “Najviše me raduje utakmica. Ja ću navijati za Inter. Očekujem da vidim grad, da osetim slobodu, da osetimo sve ono čega ovde nema, ” kaže Lazar. Petnaestodnevnu ekskurziju omogućila je NVO Međunarodna barka, u koju su uključene mnoge škole iz celog sveta, među kojima i škola iz Cernice.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018