Vesti

Gračanica:Predsednik Tadić poklonio novčanu nagradu Ginekološkoj klinici

Predsednik Srbije Boris Tadić poklonio je novčani iznos nagrade za političku kulturu od 50 hiljada evra porodilištu u Gračanici. Porodilište „Majka Devet Jugovića“ u kojem se godišnje prosečno rodi oko 500 beba danas je bogatije za jedan pokretni inkubator, savremeni 3D ultra zvuk i aparat za anesteziju. Mlađan Đorđević izaslanik predsednika Tadića i predsednik NVO „Naša Srbija“ rekao je u Gračanici, predajući opremu Ginekološkoj klinici, da je ovo znak da Srbija želi da pomogne opstanak srpskog naroda na Kosovu i stvori dodatni motiv da se raseljeni vrate. „Nama je cilj i želja da uz pomoć ovih aparata stvorite uslove za rađanje što većeg broja naše dece jer jedino povećanjem broja dece imamo garanciju za opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji da će poboljšanje medicinskih uslova za život pomoći opstanak Srba u pokrajini i možda stvoriti uslove za povratak onih koji su otišli. Važno je da se deca rađaju a deca su simbol života i dok ima dece na Kosovu i Metohiji biće i Srba na Kosovu“, rekao je u kratkom obraćanju novinarima Mlađan Đorđević. Načelnik KBC-a Priština sa sedištem u Gračanici profesor doktor Stojan Sekulić istakao je da je predsednik Tadić ovim gestom pokazao da vodi doslednu politiku očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije. Ginekološka klinika u Gračanici pruža medicinske usloge ženskoj populaciji centralnog Kosova, Kosovskog pomoravlja i Sirinićke Župe. „Oprema koja je stigla zahvaljujući predsedniku Tadiću će podići nivo zdravstvene zaštite u ovim teškim uslovima“, rekao je primajući opremu upravnik Ginekološke klinike u Gračanici dr. Saša Cvetković. On je kazao da su lekari do sada nedostatak uslova pokušavali da nadoknade pozitivnim radom a ovom opremom, kako je rekao, zaokružuje se celina. „Sa ovakvom opremom i sa kadrovima KBC-a sve naše pacijentkinje će biti sigurne i imaće zdravstvene usluge na nivou svih kliničkih centara u Srbiji”, naglasio je dr. Cvetković.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018