Vesti

Štrpce:Američka kancelarija finansirala izgradnju hladnjače u D. Bitinji

U cilju promovisanja i ekonomskog razvoja opštine Štrpce i regiona Šar planine, poznatog po bogatim prirodnim resursima lekovitog bilja i šumskog voća, Američka kancelarija doprinela je sa 25 000 evra, izgradnji hladnjače u selu Donja Bitinja, nadomak Štrpca, a koja će se koristiti za skaladištenje ovih proizvoda. Novoizgrađena hladnjača danas je svečano puštena u rad, a očekuje se da će u njoj biti otvoreno pet radnih mesta za meštane ovog, inače nerazvijenog kraja, čiji se stanovnici većinski bave poljoprivrednom proizvodnjom, pa će i stotine lokalnih sakupljača bilja i šumskog voća iz regiona Šare biti u mogućnosti da u njoj skladište svoje proizvode. Šefica američke kancelarije, Tina Kajdanov kaže da je američka Vlada doprinela izgradnji ove hladnjače u cilju poboljšanja prihoda stanovnika ovog kraja. “ Ovaj objekat može da se koristi za skladištenje različitih vrsta proizvoda, produžiće se i sezona skupljanja borovnica i ostalog bobičastog bilja, tako da će sezona započinjati krajem marta, a završavaće se sa prvim padavinama u novembru”, rekla je Kajdanov, dodajući da američka Vlada čvrsto veruje u jačanje privatnog sektora i u mogućnost da se na Kosovu mogu proizvesti traženiji proizvodi koji se mogu plasirati i na međunarodnom tržištu. Štrpce je do sada primilo više od pola miliona dolara direktne pomoći od američke Vlade, između ostalog, projekti su investirani za izgradnju škola, puteva, obezbeđivanje pristupa internetu. Izgradnja hladnjače u Donjoj Bitinji i ovaj projekat karakteristični su i zbog činjenice da predstavljaju zajedničku saradnju srpske firme i albanskih udruženja.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018