Vesti

O. Ivanović:Svetska banka razmišlja o poziciji Kosova u svetskim institucijama i bez rešenja statusa

Svetska banka bi podržala miran proces koji bi doveo do obostrano prihvatljivog i na duže staze održivog rešenja statusa Kosova, izjavio je danas predsednik Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović nakon sastanka sa predstavnicima ove organizacije na čelu sa zamenikom direktora Svetske banke Šigeom Kacuom. Prema Ivanovićevim rečima uloga Svetske banke doći će do izražaja tek kada budu završeni razgovori o statusu Kosova. “Predstavnici Svetske banke razmišljaju o svim mogućnostima, a među njima je i ta da Kosovo može da dobije poziciju u svetskim finansijskim institucijama i bez rešenja konačnog statusu Kosova, iako se oni, nisu eksplicitno izjašnjavali o tome“, ocenio je predsednik Srpske liste. Oliver Ivanović je podvukao da predstavnici Svetske banke očekuju da će Srbi na Kosovu učestvovati na predstojećim izborima raspisanim za 17. novembar jer njih smatraju veoma važnim faktorom za stvaranje prave političke atmosvere. “Svetska banka pažljivo prati ko će posle izbora biti u institucijama. Od toga zavisi u kolikoj će se meri SB angažovati na sanaciji ekonomske i infrastrukturne situacije na Kosovu i Metohiji. Zapošljavanje judi može biti odlučujuće za stabilizaciju situacije, ako nezaposlenost bude ovako velika kao danas, sumnjam da može doći do političke stabilnosti i mira. Nosilac Srpske liste za KiM je naglasio da je Srbija uporna u svojim zahtevima da Svetska banka pomogne u izgradnji infrastrukturnih objekata na Kosovu jer to može da pomogne smirivanju situacije.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018