Vesti

V. Vnent: OEBS će nastaviti da podržava rad Ombudsperson institucije

Verner Vnent, odlazeći šef misije OEBS-a na Kosovu, poručio je, posle sastanka sa vršiocem dužnosti Ombudspersona Hiljmijem Jašarijem, da će misija OEBS-a nastaviti da podržava rad Ombudsperson institucije na Kosovu, navodi se u saopštenju dostavljenom KIM radiju. I pored toga što je Ombudsperson institucija suočena sa finansijskom nesigurnošću, nerešenim pravnim statusom i situacijom nastalom zbog još uvek nezavršenog procesa imenovanja lokalnog Ombudspersona, Vnent je pohvalio rad ove institucije i ukazao na važnost njene uloge u zaštiti ljudskih prava, dodaje se u saopštenju. OEBS je bio jedan od glavnih osnivača Ombudsperson institucije u 2000. godini. Od tada, uz ambasadorovo zalaganje, OEBS je ovoj instituciji pružao operacionalnu, finansijsku i ekspertsku podršku. „Drago mi je što ću ostaviti Ombudsperson instituciju u dobrim rukama, mada bih se osećao bolje kada bih znao da su kosovske vlasti posvećene instituciji kao što je OEBS“, kazao je ambasador Vnent, a navodi se u saopštenju. Vršilac dužnosti Ombudspersona Hiljmi Jašari, se zahvalio ambasadoru Vnentu za podršku koju je OEBS pružio ovoj instituciji u protekle dve i po godine.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018