Vesti

P. Vasić : Bitan izlazak na lokalne izbore, u suprotnom gubimo opštine

Predsednik opštine Novo Brdo, Petar Vasić smatra da srpska zajednica treba izaći na lokalne izbore, jer je to jedini način da se sačuvaju opštine Novo Brdo i Štrpce. On u izjavi za KIM radio kaže da izbori predstavljaju jedini demokratski način da se učestvuje u vlasti, kao i da je Severna Mitrovica u mnogo boljem položaju od ostalih srpskih sredina na Kosovu i Metohiji i da jedino ona može da stvara paralelne institucije jer su u njoj Srbi većina. “ Albanci mogu vrlo lako osvojiti lokalnu vlast u Novom Brdu, a ukoliko srpska zajednica ne izađe na izbore, takvu odluku će Albanci podržati jer neće imati konkurenta na izborima, pa će nakon njih vrlo lako naći način da vlast podele među sobom. Nema dodele vlasti po lepoti ili visini, već su birači ti koji legalno biraju ko će da ih predstavlja. Lako je biti Srbin u Srbiji ili u Severnoj Mitrovici gde ne sreću Albance gotovo nikad, a ja sam tu, radim sa njima, živim sa njima. Ukoliko dođe do stvaranja paralelnih institucija, pitanje je šta će biti posle toga, treba li da se ponovo tučemo ili da uzmemo puške pa da ratujemo, pita se Vasić i dodaje da to nije cilj, već da je krajnji cilj “sačuvati ono što je naše i naći rešenje za opstanak u ovoj sredini”. Predsednik opštine Novo Brdo, Petar Vasić je sa svojom Građanskom inicijativom za Novo Brdo predao listu za učešće na lokalnim izborima na Kosovu. On kaže da će izaći na lokalne izbore, ali ukoliko Beograd i Vlada u Srbiji čvrsto poruče da to ne treba činiti i da to nije u interesu srpske zajednice, Vasić najavljuje da u tom slučaju, njegova lista neće učestvovati ni na lokalnim izborima, iako “smatram da ćemo u tom slučaju mnogo pogrešiti, jer će vlast jednostavno biti predata albanskoj zajednici i izgubićemo jednu opštinu”.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018