Vesti

B. Vignjević: Srbi u Lipljanu nadaju se najboljem

Srbi iz Lipljana dele sudbinu i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Kao najveće probleme i oni navode, neslobodu kretanja, pravnu nesigurnost i nezaposlenost. Dodatni strah uliva im i najava o mogućem proglašenju nezavisnosti Kosova a skeptični su i po pitanju učešća na predstojećim Kosovskim izborima. Bivši potpredsednik multietničke opštine Lipljan Borivoje Vignjević je KIM radiju rekao sliku o životu i razmišljanju Srba u Lipljanu možda najbolje oslikava podatak da je ove godine prvi razred upisala samo jedna devojčica. “Nalazimo se u jednoj situaciji koja je neshvatljiva za širi prostor, a na samo nekoliko kilometara u ostalim selima lipljanske opštine život je drugačiji, kao što je Gušterica, Dobrotin i Lepina”, rekao je Vignjević. Prema njegovim rečima problemi sa kojima se susreću stanovnici Lipljana se rešavaju na pogrešan način jer neko želi da život u Lipljanu prikaže u pogrešnom svetlu. Vignjević ne krije da su meštani Lipljana uznemireni zbog najava koje su stigle iz Vlade Kosova o mogućem proglašenju nezavisnosti ali su ipak optimisti i nadaju se najboljem. “Verujem da smo svi na Kosovu i Metohiji u stanju pripravnosti i u iščekivanju svega onoga šta će se desiti. Mi se nadamo najboljem”. Bivši potpredsenik opštine Lipljan koji je i član DSS-a veruje da će izbori na Kosovu koji su najavljeni za 17-ti novembar biti odloženi a da će ukoliko ipak budu održani Srbi sa Kosova i ovoga puta poslušati Beograd. “Poznato je da se neće izaći na pokrajinske izbore, a što se tiče lokalnih izbora to je diskutabilno pitanje i ja se nadam da će oni koji su više upućeni u celokupnu priču oko izbora dati pravi odgovor, a to je da li izaći ili ne. Za sada je stav da se ne izlazi na izbore i nadam se da ćemo se svi toga pridržavati”, rekao je Borivoje Vignjević. U Lipljanu prema nepotpunim podacima sada živi nekoliko stotina Srba koji okupljeni oko tamošnje crkve ne planiraju da napuste rodno mesto. Možda im u svetlu sveopšte poltičke krize motiv za to uliva i nada u odbojkaški klub “Partizan” koji je nedavno obnovio svoje aktivnosti u ovoj varošici. Već 6-og oktobra “Partizan” iz Lipljana biće domaćin odbojkašima iz Gornjeg Milanovca u prvoj utakmici takmičenja u ligi Republike Srbije ali ne na svom terenu u Lipljanu, jer ga i nemaju, već će ulogu domaćina igrati u Kosovskoj Mitrovici.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018