Vesti

Početak školske godine za pojedinu decu na Gori kasni 15 dana

Za sedamdeset pet učenika iz Globočice, Zli Potoka i Kruševa školska godina još uvek nije počela. Lokalne albanske vlasti na Gori ne dozvoljavaju da u OŠ ” 5. oktobar” u Kruševu deca pohađaju nastavu na srpskom jeziku po planu i programu ministarstva prosvete Republike Srbije. Već petnaest dana goranska deca pokušavaju da uđu u školu u Kruševu i da započnu novu školsku godinu, kazao je za KIM radio koordinator u lokalnoj samoupravi Gora Alija Abdija. “Roditelji i deca zahtevaju da uđu u školu i da deca pohađaju nastavu, ali im lokalne albanske vlasti ne dozvoljavaju da to i učine”, kazao je Abdija. Koordinator u lokalnoj samoupravi Gora Alija Abdija ističe da je prošle godine između kosovskog ministarstva za obrazovanje i goranske zajednice postignut dogovor da se školovanje njihove dece odvija po planu i programu Republike Srbije sve do konačnog rešenja za status Kosova i Metohije. I pored toga prosvetni radnici, koji žele da rade u Kruševu, su uslovljeni potpisivanjem ugovora sa kosovskim ministarstvom za obrazovanje. „Privremene kosovske institucije su nastavnicima 14. septembar odredile kao rok za potpisivanje ugovora sa kosovskim ministarstvom za obrazovanje. Međutim, niko od njih nije potpisao takav ugovor pa im je zbog toga zabranjen ulaz u školske prostorije u Kruševu“, ističe Abdija. Stotinu roditelja potpisalo je peticiju o tome da žele da njihova deca pohađaju nastavu po planu i programu Republike Srbije i uputilo je kosovskim institucijama, ali na nju do danas nije odgovoreno.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018