Vesti

Meštani Čaglavice uznemireni zbog mogućeg zračenja antene za mobilnu telefoniju

Prošle nedelje firma IPKO počela je da izvodi radove na ugradnji antene dugačke 33 metra za mobilnu telefoniju u dvorištu Dragoljuba Ivića u Čaglavici za koje, po saznanjima mesnog odbora ovog sela nema validnu dozvolu. Firma IPKO, drugi operater po redu za mobilnu telefoniju na Kosovu i Metohiji, je 9. septembra nastavila sa radovima na gradnji antenskog stuba u privatnom dvorištu Dragoljuba Ivića u Čaglavici. Predsednik mesnog odbora Budimir Ničić je, gostujući na radiju KIM u emisiji “Razgovori” rekao da su žitelji Čaglavice, koji žive u blizini mesta gde antena treba da se postavi, uznemireni i zahtevaju da se radovi obustave sve dok se ne ispita stepen zračenja koje ta antena može da proizvede. “Meštani koji žive u neposrednoj blizini obavestili su mesni odbor Čaglavice i mi smo uputili zahtev opštinskoj kancelariji za zajednice u Gračanici, Ministarstvu za telekomunikacije u Vladi Kosova, Ministarstvu zdravlja, KPS policiji, međunarodnim organizacijama. U zahtevu se traži hitno stopiranje radova na ugradnji te antene dok nadležni oragani ne utvrde da li prisustvo iste na bilo koji način ugrožava meštane sela, prvenstveno one koji se nalaze u neposrednoj blizini gde će ona biti postavljena”, kazao je predsednik mesnog odbora Čaglavice. Iako nema dozvolu za postavljanje antene za mobilnu telefoniju, Dragoljub Ivić je 1 ar svog imanja izdao firmi IPKO na 15 godina, kaže Ničić. On navodi da je o ovom problemu obavestio opštinske vlasti još jula ove godine, i da su radovi stopirani privremeno. “ Zahtev sam podneo 10 jula, opštinskoj kancelariji. Oni su odmah uputili inspekciju da izađe na lice mesta. Inspekcija je pozvala predstavnika ove firme da dođe, pošto je on tvrdio da ima svu potrebnu dokumentaciju za izvođenje tih radova. Kada je došao ispostavilo se da nema dozvolu za gradnju i kazao je da će prestati da radi dok ne izdvadi dozvolu, međutim, danas su radovi nastavljeni”, rekao je Ničić. Predsednik mesnog odbora je kazo da je danas kontaktirao UNMIK kancelariju u Gračanici i direktora opštinske kancelarije Predraga Vasića od kojih je zatražio da se radovi obustave, a oni su obećali da će problem rešiti u ponedeljak. Teško da će bilo šta u ponedeljak moći da se uradi jer ljudi iz firme IPKO radove izvode samo tokom vikenda, što ukazuje na zaključak da nešto nije u redu, kaže Budimir Ničić. Ukoliko i ovog puta, kao što je to bila praksa do sada, izostane reakcija nadležnih, meštani Čaglavice će pokrenuti potpisivanje peticije o stopiranju radova na postavljanju antene.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018