Vesti

Ajvalija: Demolirana kuća R. Čolića

Ponovo demolirana jedna od nekoliko preostalih srpskih kuća u Ajvaliji, selu u blizini Prištine, u kome od sukoba 1999 godine, nema više ni jednog Sbina. Vlasnik kuće, Radovan Čolić, koji trenutno sa svojom porodicom živi u Kragujevcu kao raseljeno lice, došao je do obiđe svoje imanje i to baš u vreme kada je kuća ponovo demolirana i opljačkana. Ovakav prizor, kako sam kaže, ne vidi prvi put ali kuća nikada nije bila u gorem stanju. Policija je obišla mesto događaja i izvršila uviđaj. U izjavi za KIM radio, Čolić navodi da je sa porodicom napustio kuću 1999. godine, kada je dobio anonimno pismo u kome je pisalo da će cela njegova porodica biti izmasakrirana ukoliko se ne isele. ”Odmah po raseljenju kuću su uzurpirale komšije Albanci. Deo te albanske porodice je tu živeo neko vreme a deo u svojoj kući koju deli samo ograda. Policija je dolazila više puta ali je tek HABITAT uspeo da ih iseli. Obijanje i pljačka, počeli su nakon toga. Kuća je danas potpuno uništena i u njoj je nemoguće živeti. Svaki put, kad god da dođem, situacija je sve lošija”, kaže Čolić. Radovan sumnja da su mu komšije Albanci, čiji potpis u vidu grafita stoji ispisan preko čitavog zida, okrenutog ka ulici, opljačkali i demolirali kuću. Radovan Čolić prijavio je slučaj KPS policiji koja je obišla mesto događaja i izvršila uviđaj. Istraga je u toku.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018