Vesti

UNMIK: Nema odlaganja izbora, ni produžetka rokova

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko rekao je danas da rok političkih patrtija za podnošenje lista za predstojeće parlamentarne i lokalne izbore ističe danas u 17 časova. Do sada je učešće na izborima prema toj listi koja nije konačna prijavilo 12 političkih partija od kojih su četiri srpske. Ivanko je na pres konferenciji u Prištini ponovio da je stav UNMIK-a da neće biti produžetka roka za podnošenje listi za predstojeće kosovske izbore, a kako stvari sada stoje, neće biti ni odlaganja izbora čije je održavanje UNMIK zakazao za 17-ti novembar bez obzira na odluku Beograda. “Krajnji rok za registraciju je već dva puta produžavan i bilo kakvo dalje produženje ne dolazi u obzir. Tim jedinstva smatra da izbori trebaju biti održani u novembru, šef UNMIK-a je podržao tu odluku i on apeluje na političke predstavnike i partije da poštuju tehničke rokove i prijave se za učešće na izborima”. Ivanko smatra da će bojkotom izbora glasačima biti onemogućeno da izaberu svoje predstavnike. „To se ne sme desiti“, rekao je Ivanko. Svi stanovnici Kosova stariji od 18 godina, po rečima Ivanka moći će da glasaju na predstojećim izborima, a biračka mesta biće kao i na predhodnim izborima organizovana i izvan teritorije Kosova i Metohije. Tako će svoje glasačko pravo moći da ispune oni, koji su to pravo imali i na proteklim kosovskim izborima. “Glasači koji žive izvan Kosova ne moraju da se prijavljuju ako prikažu komisijida su glasali na predhodnim izborima”, zaključio je portparol UNMIK-a. Do sada je učešće na izborima prijavilo 12 političkih partija od kojih su 4 srpske. Prema listi UNMIK-a koja još nije konačna, učešće na izborima prijavili su Savez nezavisnih socijal-demokrata Kosova iz Uroševca, Multuetnički savet iz Plemetine, Pokret za Kosovo i Metohiju iz Obilića i Samostalna liberalna stranka.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018