Vesti

Urbanistički haos u Gračanici

Nesloboda kretanja, izolovanost, pritisci većinskih Albanaca i ravnodušnost međunarodne zajednice, uticali su da se sasvim zapostavi pitanje šta su srpske vlasti mogle da urade u zajednicama gde žive Srbi. Na lokalnom nivou je primetna opšta zapuštenost, pa se teško može videti bilo kakvo prisustvo institucija. Nedostatak potencijala među kadrovima koji po političkoj pripadnosti dele funkcije na Kosovu i Metohiji, sveo je ove ljude na činovnike koji primaju plate, a ne rade ništa. Građani centralnog Kosova u svoje funkcionere nemaju poverenja jer kako kažu “nema nikakvih rezultata”. “ Ma kakvi funkcioneri, oni samo lažu, kao grade nove puteve, a ljudi žive u kontejnerima. Sve te funkcionere treba da promenimo”, kaže žiteljka iz Gračanice, koja želi da ostane anonimna, a njeno mišljenje uglavnom dele i ostali meštani. Načelnik kosovskog okruga Srđan Vasić u izjavi za KIM radio priznaje deo svoje odgovornosti za urbanistički haos u Gračanici, ali ipak veći deo krivice prebacuje na vlasti u Prištini. “Ja ne mogu da kažem da sam zadovoljan izgledom Gračanice, pamtim i kad je bila lepša i čistija, a na žalost kad danas izađem vidim đubrišta, pa se i sam postidim svega toga. Ono što je nama nekad smetalo u Prištini, mi smo to sada preslikali ovde”, kaže Vasić i dodaje da ne postoji nikakav plan i da danas u Gračanici svako može da zida i da pravi gde god hoće, ” pa i na trotoaru”. “Na tu pojavu niko ne reaguje, a da budemo iskreni nemamo mi tu izvršnu vlast. Za sve to je odgovorna vlast u Prištini”, zaključuje načelnik kosovskog okruga. Teško je poverovati da se proteklih godina u Gračanici nije mogla obezbediti ni jedna cisterna za pranje ulica. Potpuni urbanistički haos, doveo je do toga da Gračanica ne izgleda ni kao selo, ni kao grad. Do onih koji su odgovorni građani kao i novinari teško dolaze, pa odgovornost za ovakvo stanje ne preuzima niko.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018