Vesti

Loznica: Počeo 73. Vukov sabor

Vukov sabor, najstarija tradicionalna manifestacija kulture srpskog naroda, koja je sa obeležavanjem počela davne 1933. godine, održaće se i ove godine i to po 73. put u organizaciji opštine Loznica i Centra za kulturu iz tog grada a počinje danas besedom književnika Mira Vuksanovića. Direktorka Kulturnog centra u Loznici, Dajana Djedović, u izjavi za KIM radio kazala je da jedan od sadržaja čiji je naziv ''Vuk između stvarnosti i stereotipa'' predstavlja proboj ne samo u načinu organizovanja saborskog programa, nego i sasvim novi pristup velikanu naše kulture. „Ove godine mi pokušavamo da, na neki način, ovim našim programima, što više skrenemo pažnju, priču o Vuku Stefanoviću Karadžiću, jer zapravo Vuk je, nažalost, više bio nekakav povod nego sam predmet razgovora. Tako da ove godine pokušavamo da okupimo što više stvaralaca i umetnika iz cele Srbije i da oni na Vukovom saboru dobiju svoje mesto. Održaćemo programe pod nazivom „Moj grad“ u okviru koga se predstavlja grad Niš. Predstavićemo programe „Homo Balcanicus“ koji obuhvataju širi region i u kome ćemo skrenuti pažnju na to da Balkan nije samo geografska odrednica nego jedan kulturni pojam oko koga možemo da se objedinimo. Zatim „Nit i stvarnost“, program u kome govorimo o našoj istoriji prevrednovanja nekih vrednosti. Potom i program posvećen Dositeju Obradoviću, Đuri Jakšiću. Sve su to programi koji će obeležiti ovaj Vukov sabor. “ Programi će se odvijati u Jadru, rodnom kraju Vuka Stefanovića Karadžića do nedelje 16. septembra, kada će u Tršiću biti održana završna svečanost koja će početi ''Himnom Vuku'', Stevana Mokranjca i podizanjem na jarbol zastave Vukovog sabora. Tada će, kao samostalni poduhvat Centra za kulturu ''Vuk Karadžić'' u Loznici, premijerno biti izvedeno scensko delo ''Uvo Vukovog jezika'', čiji je scenarista i reditelj Nebojša Dugalić. „Tekst je inače posvećen stradanju srpskog rečnika, tako da mislim da je to vrlo zanimljiva metafora s obzirom na situaciju u kojoj se danas nalazi i srpski jezik a i sve ono što predstavlja osnovu naše kulture“ dodala je Đedović. Pokrovitelji ovogodišnjeg Vukovog sabora su Opština Loznica i republička ministarstva, kulture, prosvete i nauke.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018